Οι αρχές της Χιλής άρχισαν χθες Τετάρτη να χορηγούν τρίτες, ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 σε όσους είχαν ανοσοποιηθεί με το σκεύασμα της κινεζικής Sinovac, το CoronaVac, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την επιτυχία μιας από τις μαζικότερες και ταχύτερες εκστρατείες στον κόσμο.
Ουρές ηλικιωμένων πολιτών, που αδημονούσαν να συμμετάσχουν, σχηματίστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, το κρύο πρωί του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.
«Ήρθαν από πολύ νωρίς, όπως όταν γίνονται εκλογές, φορώντας τα καλά τους, πολύ ευδιάθετοι», αφηγήθηκε ο Ροδόλφο Κάρτερ, ο δήμαρχος του προαστίου Λα Φλόριδα. «Νομίζω είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη ελπίδα».
Ως αυτό το στάδιο, έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 67% του πληθυσμού της Χιλής, κυρίως με το CoronaVac. Ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως μελέτες υποδεικνύουν πως χρειάζεται τρίτη, ενισχυτική δόση, για να τονωθεί η ανοσολογική απόκριση.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίπου έξι μήνες καταγράφεται μείωση (των αντισωμάτων) και για αυτό αποφασίσαμε (…) τη χορήγηση αυτής της ενισχυτικής δόσης», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.
Από χθες προσφέρεται μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας 86 ετών και άνω που είχαν κάνει τις πρώτες δόσεις πριν από την 31η Μαρτίου.
Η Χιλή προστέθηκε έτσι στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ χώρες όπου χορηγούνται τρίτες, ενισχυτικές δόσεις παρά την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην προχωρήσουν, ώστε να μπορούν να μοιραστούν οι δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο όπου πάρα πολλοί άνθρωποι δεν λάβει ακόμη καν μία δόση.
Ο Δρ. Φερνάντο Λεάνες, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Χιλή, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να τεκμηριώνουν την ανάγκη να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις.
«Όταν οι διαθέσιμες ποσότητες είναι περιορισμένες, πρέπει να παίρνεις υπόψη την παγκόσμια προοπτική», είπε ο Δρ. Λεάνες. «Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν μπορέσει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό ούτε του υγειονομικού προσωπικού τους, κι αυτό εγείρει κίνδυνο για όλες τις χώρες», υπερθεμάτισε.
Πάντως ο ίδιος επισήμανε πως ο ΠΟΥ έχει καλή συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της Χιλής και εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας και τις δωρεές δόσεων εμβολίων σε γειτονικά κράτη στις οποίες προχώρησε.
Ο Όμαρ Σαλασάρ, 90 ετών, εξέφρασε χαρά καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει την τρίτη του δόση χθες νωρίς το πρωί. Εξήγησε ότι ακόμα και το πιο μικρό πράγμα μετράει στην ηλικία του. «Νομίζω θα με βοηθήσω να ζήσω λιγάκι ακόμα. Και θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες κι όλα αυτά».
Τις προηγούμενες 24 ώρες η Χιλή κατέγραψε 584 κρούσματα του SARS-CoV-2, λιγότερα από 600 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και 19 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο κ. Πάρις επισήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη ημέρα ήταν 1,61% και κάτω από το 2% στις 14 από τις 16 περιφέρειες της χώρας.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 36.157 νεκρούς επί συνόλου 1.625.456 μολύνσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua