Στάση αναμονής επιλέγει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω των καταιγιστικές εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία μόλις ημέρα μετά τη νέα «ήττα» του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν σήμερα, Κυριακή, σύντομη συνάντηση, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία εμφανίζεται πιο… μπερδεμένη από ποτέ.
Οι πρεσβευτές των «27» κρατών – μελών, σύμφωνα με το Reuters, αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναζητώντας παράλληλα, «περισσότερη σαφήνεια» εκ μέρους του Λονδίνου.
«Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ένας εκ των αξιωματούχων.
Το Σάββατο, το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλει την ψηφοφορία για την προωθούμενη συμφωνία Μπόρις Τζόνσον – Βρυξελλών.
Στον απόηχο αυτού, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να στείλει τρεις διαφορετικές επιστολές στους ιθύνοντες της Ε.Ε.:
- Η πρώτη, η οποία ήταν ανυπόγραφη, αφορούσε το αίτημα για τρίμηνη παράταση του Brexit (έως 31 Ιανουαρίου), κατ’ αναγκαστική εφαρμογή της βρετανικής νομοθεσίας και του λεγόμενου νόμου «Μπεν».
- Η δεύτερη αφορούσε ένα νομικό κείμενο του Τιμ Μπάροου, πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., στο οποίο εξηγούταν η νομοθεσία περί Brexit.
- Η τρίτη, η οποία ήταν ενυπόγραφη, αφορούσε την εκτίμηση του Μπόρις Τζόνσον ότι το αίτημα για νέα παράταση, δηλαδή η πρώτη επιστολή, είναι λάθος και δεν συμφέρει κανέναν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – παρά την «παγωμάρα» και την αμηχανία από τις παλινωδίες του Λονδίνου – έσπευσε να ανακοινώσει ότι έχει λάβει το αίτημα για παράταση, το οποίο θα εξεταστεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Παρότι δεν είναι λίγες οι «φωνές», οι οποίες ισχυρίζονται ότι το θέμα του Brexit έχει «κουράσει», οι ηγέτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να μην επιθυμούν ένα άτακτο Brexit.
Έτσι, θεωρείται αρκετά πιθανό να εγκριθεί το αίτημα για τρίμηνη παράταση, ακόμη και κόντρα στην ανεπίσημη επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει για Brexit στις 31 Οκτωβρίου – είτε με συμφωνία, είτε χωρίς.
«Η (σ.σ. πρώτη) επιστολή εστάλη, επειδή απαιτείτο από το Κοινοβούλιο. Αλλά το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική ή την αποφασιστικότητα» σχολίασε, χαρακτηριστικά, ο Μάικλ Γκοβ, αρμόδιος του Λονδίνου για ένα άτακτο Brexit.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου και η αποχώρηση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
«Φαίνεται πως έχουμε πια τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσουμε τη συμφωνία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο BBC και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για άμεση αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών – παρά την ήττα του Σαββάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης είναι η εκ νέου κατάθεση της συμφωνίας εντός της εβδομάδας και η υπερψήφισή της, προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Οκτωβρίου.
naftemporiki.gr