Skip to main content

Ημέρα της Κρίσης για το Brexit και τον Τζόνσον

«Super Σάββατο» ή «Ημέρα της Κρίσης» έχει ονομαστεί η σημερινή ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις για το Brexit, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές καλούνται να τοποθετηθούν επί της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και των Βρυξελλών και η οποία αφορά τους όρους του διαζυγίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά, κατά την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει μία προτεινόμενη ψηφοφορία. Είχαν προηγηθεί τρία ηχηρά «όχι» στη συμφωνία της Ε.Ε. με την προηγούμενη πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Ενδεικτικό των δραματικών στιγμών είναι το γεγονός ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί ημέρα Σάββατο, για πρώτη φορά μετά το 1982 και τα επεισόδια στα νησιά Φόκλαντ, όπου είχε εισβάλει η Αργεντινή.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει παρουσιάσει την προωθούμενη συμφωνία ως την «τελευταία ευκαιρία» για ένα οργανωμένο και συντεταγμένο Brexit, καθώς έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Αυγούστου, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Αυτό βέβαια, είναι κάτι το οποίο επιθυμεί να «μπλοκάρει» το Εργατικό Κόμμα, το οποίο τάσσεται εναντίον τόσο της συμφωνίας του Τζόνσον, όσο και του άτακτου Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το απόγευμα της Παρασκευής κατέθεσε τροπολογία για την υποχρεωτική αίτηση νέας παράτασης για το Brexit, σε περίπτωση απόρριψης της κατατεθείσας συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση για τον Μπόρις Τζόνσον είναι εξαιρετικά δύσκολη, και αυτό διότι αναζητάει τη στήριξη «ανταρτών» βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτύχει τον «μαγικό αριθμό» (σ.σ. 320) για την έγκριση του deal.

Η κρίσιμη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί, με τις εργασίες να «ανοίγουν» με την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει συζήτηση, ψηφοφορία επί των τροπολογιών και αν κυλήσουν όλα ομαλώς, ψηφοφορία επί της συμφωνίας.

Οι ισορροπίες πάντως, είναι εύθραυστες, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον οφείλει να πείσει πρωτίστως τους συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του, αλλά και τους «αντάρτες» βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του Brexit.

Και αυτό διότι το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμμαχος των Τόρις στο Κοινοβούλιο, όπως και τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τους προτεινόμενους όρους του «διαζυγίου».

naftemporiki.gr