Skip to main content

Η αμερικανική αντιπροσωπεία απέναντι στον Ερντογάν για εκεχειρία στη Συρία

Αντιμέτωπη με το πολύ δύσκολο έργο να μεταπείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να του ασκήσει πιέσεις να σταματήσει την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία βρίσκεται η αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο την Πέμπτη το απόγευμα.  

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Μαζί του στην Άγκυρα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ καλείται να κατορθώσει το ακατόρθωτο, όταν μάλιστα, μόλις μία ημέρα πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος τραβούσε ακριβώς αντίθετη γραμμή από την επίσημη θέση των αξιωματούχων του.

Αμυνόμενος για μία ακόμη φορά στη θύελλα των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Κούρδοι είναι «πολύ πιο ασφαλείς τώρα» και πως σε κάθε περίπτωση «δεν είναι άγγελοι». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει την τουρκική επιχείρηση καταστροφή για τη σταθερότητα στην περιοχή και τον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσον ο Ερντογάν έχει ούτως ή άλλως διάθεση να ακούσει την αμερικανική αντιπροσωπεία, την οποία έως χθες έλεγε ότι δεν πρόκειται καν να συναντήσει.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τούρκος πρόεδρος έγινε έξαλλος με την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος σε ύφος μάλλον «φιλικό» παρά διπλωματικό του ζητούσε να μην προχωρήσει στην επιχείρηση στη βορεια Συρία. Όπως αποκάλυψαν μάλιστα πηγές από το περιβάλλον του Ερντογάν στο BBC, ο Τούρκος πρόεδρος απλώς την πέταξε στα σκουπίδια και την ίδια κιόλας μέρα έδωσε εντολή για την έναρξη της τουρκικής εισβολής.

«Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος», έγραφε ο Τραμπ στον Ερντογάν στην επιστολή με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου. «Ας δουλέψουμε μια καλή συμφωνία», πρότεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην επιστολή του, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε την Τετάρτη.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, προειδοποιεί ο Τραμπ και συνεχίζει: «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου».

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος» αναφέρει για να συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian