Skip to main content

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στο «όχι» του DUP

Έκδηλη είναι η απογοήτευση των Ευρωπαίων στην απόρριψη του προτεινόμενης συμφωνίας που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27 από το DUP, το βορειοϊρλανδικό κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον. 

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη ο Αντρέας Νικ, βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, είπε στο BBC: «Φαίνεται να επιστρέφουμε εκ νέου στο σημείο μηδέν». Εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών είχαν οδηγήσει σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για μία σειρά ρυθμίσεων σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά τώρα είναι και πάλι αμφίβολο εάν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως της βρετανικής Βουλής. 

Από την πλευρά της η Ιρλανδή Ευρωβουλευτής Μέιρεντ Μαγκίνες,  σχολίασε πως πρόκειται για ένα «κακό ξεκίνημα ημέρας» και εκτίμησε ότι η απόρριψη του DUP καθιστά μάλλον απίθανη την οριστικοποίηση της συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο. «Είναι δύσκολο να δούμε τώρα ένα προσχέδιο νομικού κειμένου να συμφωνείτε εγκαίρως, ώστε οι ηγέτες της Ε.Ε. να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να το εξετάσουν και να το εγκρίνουν» σημείωσε. 

Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Κάτια Άντλερ, σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. περίμεναν να ΄λαβουν σήμερα το προσχέδιο ενός νέου νομικού κειμένου ώστε να το εξετάσουν οι ειδικοί πριν οι ηγέτες το συζητήσουν αργότερα. Ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν κάτι στα χέρια τους. 

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Ε.Ε. «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί» τα αιτήματα του DUP και θυμίζει πως οι 27 το είχαν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει αυτό και κατά τις διαπραγματεύσεις τους με την Τερέζα Μέι. 

naftemporiki.gr