Skip to main content

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει επιστρέψει στον Λευκό Οίκο έπειτα από μία σύντομη νοσηλεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου του προσφέρθηκαν διάφορες θεραπείες για τον κορωνοϊό, ο Ντόναλτ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει άμεσα στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Θα επιστρέψω σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία  !!! Τα Fake News δείχνουν μόνο τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις », έγραψε ο Τραμπ ενοχλημένοςαπό τις δημοσκοπήσεις που τον θέλουν πίσω από τον πολιτικό του αντίπαλο  Τζο Μπάιντεν.

Έχοντας  απομείνει λιγότερο από ένας μήνας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές  με τις οποίες ο Τραμπ διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει να διαχειριστεί  δύο βασικά ζητήματα στην εκστρατεία του, ζητήματα τα οποία θολώνουν την επιτυχή προεκλογική του πορεία.

 Αφενός το γεγονός ότι υποβάθμισε την πανδημία με αποτέλεσμα να νοσήσει και ο ίδιος στο τέλος από κορωνοϊό και αφετέρου η πορεία και η διαχείρισης της οικονομίας αναδεικνύονται οι δύο παράμετροι που ενδέχεται να καθορίσουν την επανεκλογή Τραμπ- δεδομένου μάλιστα ότι και οι δύο εξελίσσονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Παρόλο που ο Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί τη μείωση της ανεργίας, η οποία είχε εκτοξευθεί τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, με την αμερικανική οικονομία να έχει δημιουργήσει  περίπου 11,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ο Σεπτέμβριος δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  

Τον Σεπτέμβριο η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 661.000 θέσεις εργασίας ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,9%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 800.000 νέες θέσεις εργασίας και για μείωση του δείκτη της ανεργίας στο 8,2% από το 8,4% του Αυγούστου.

Το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει αισθητά, ωστόσο, πρόκειται για το μεγαλύτερο, από το 1948, ποσοστό ανεργίας στην αμερικανική οικονομία υπό τη διαχείριση ενός προέδρου που αναμετράται σε προεδρικές εκλογές για επανεκλογή.

Ο Τραμπ ως απάντηση  προσπάθησε να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον διορισμό της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Βέβαια τα νέα δεν είναι εντελώς απογοητευτικά ούτε από το μέτωπο της πανδημίας ούτε από το μέτωπο της οικονομίας, σημειώνει το CNBC.

Οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες είναι σταθεροί και η αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να φτάσει σε ετήσιο ρυθμό 33%, σύμφωνα με την Bank of America Global Research. Επιπλέον τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποδεικνύουν ανάκαμψη και τα δεδομένα είναι θετικά στον τομέα του real estate.

Η πορεία, ωστόσο, της αμερικανικής οικονομίας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους που προσπαθούν να συμφωνήσουν για ένα πιθανό νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας σε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Εφόσον συμφωνήσουν, ο Τραμπ θα έχει να παίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ως προεκλογικό χαρτί.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, από την άλλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί ελάχιστα  και οι θάνατοι από τον ιό συνεχίζουν να μειώνονται. Ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την βελτιωμένη κατάσταση, ωστόσο, ο τρόπος που έχει διαχειριστεί ως τώρα την πανδημία καθώς και η τάση υποβάθμισης της σοβαρότητας του κορωνοϊού με την οποία προσεγγίζει το θέμα, δεν καθιστούν την πανδημία δυνατό του σημείο.

Οι ΗΠΑ αποτελούν άλλωστε την πιο βαριά πληγείσα περιοχή μετρώντας 7.458.550 κρούσματα και 210.195 θανάτους από κορωνοϊό.

Τον πολύ βαρύ απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ αντιπαρέθεσε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν στις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο όπου του προσφέρθηκαν φροντίδες μετά τη μόλυνσή του.

naftemporiki.gr