Skip to main content

Brexit: Η συμφωνία είναι ακόμη «εφικτή» και οι αντάρτες Τόρις έτοιμοι να τη στηρίξουν

Και πολύ δύσκολη, αλλά και συνάμα εφικτή παραμένει η πολυπόθητη συμφωνία για το Brexit, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. Μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλα κενά» μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε., τώρα είναι η ώρα «οι καλές προθέσεις να μετουσιωθούν σε ένα νομικό κείμενο», επισήμανε ο Μπαρνιέ με το βλέμμα στη σύνοδο της Πεμπτης και της Παρασκευής. Οι καλές προθέσεις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται επίσης και στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τους πιο σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές και ορισμένους Εργατικούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία που θα φέρει ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι ελπίδες για συμφωνία και συντεταγμένο Brexit δημιουργήθηκαν μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ. Ένας νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων – όπως ονομάστηκαν – άρχισε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να τρέχουν για να γεφυρώσουν το χάσμα την τελευταία στιγμή.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι πιθανότητες του no deal παραμένουν μεγάλες έως τα τέλη της εβδομάδας, η Ε.Ε. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και μίας ακόμη συνόδου κορυφής για το Brexit, στα τέλη του μήνα, λίγο πριν από την εκπνοή της διορίας της 31ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Κάτια Άντλερ.

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο Λονδίνο, όπου ο Τζόνσον βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την «Guardian», εφόσον επιστρέψει με συμφωνία από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να κερδίσει τους 28 «Σπαρτιάτες» Τόρις που πολέμησαν τη συμφωνία της προκατόχου του Τερέζα Μέι, καθώς επίσης να εξασφαλίσει τη στήριξη είτε του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, είτε ορισμένων Εργατικών που τάσσονται υπέρ του συντεταγμένου Brexit.

Τουλάχιστον όσον αφορά του ευρωσκεπτικιστές Τόρις, αναφέρει η «Guardian», υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να στηρίξουν τη συμφωνία του Τζόνσον, κυρίως υπό τον φόβο ότι το Εργατικό Κόμμα θα κινηθεί στη γραμμή του δεύτερου δημοψηφίσματος και όχι των εκλογών.

naftemporiki.gr