Skip to main content

Συρία: Η Ε.Ε. λαμβάνει τα μέτρα της – Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα τελευταία στρατεύματα

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην απειλή της «μη αντιμετωπίσημης ανθρωπιστικής κρίσης» και της αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης. Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων περιλαμβάνονται στη φαρέτρα της Ε.Ε., καθώς ήδη η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Τον δρόμο τον κυρώσεων φαίνεται πως προτίθεται να ακολουθήσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ωστόσο ετοιμάζονται παράλληλα να αποσύρουν και τους τελευταίους 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία δείχνει να μην πτοείται. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος χθες να συνεχίσει την προέλαση σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως κυρώσεις και εμπάργκο όπλων απλώς πεισμώνουν την Άγκυρα και την κάνουν πιο δυνατή, ενώ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν στις χώρες τους τούς πρόσφυγες.

Οι εξελίξεις δείχνουν την εξασθενημένη πλέον επιρροή της Ουάσιγκτον στα γεγονότα στη Συρία, αλλά και την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής να σταματήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ από την επαναβεβαίωση της εξουσίας του σε περιοχές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς σύρραξης με τους αντάρτες.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν επίσης μία νίκη για τη Ρωσία και το Ιράν, που στήριξαν τον Άσαντ από το 2011, όταν η βίαιη προσπάθειά του να συντρίψει ό,τι άρχισε ως ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην επί δεκαετίες κυριαρχία της οικογένειάς του μετεξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.  

Καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται από την πρώτη γραμμή, οι Σύροι στρατιώτες επιστέφουν στα τουρκικά σύνορα, έπειτα από τη συμφωνία Κούρδων – Δαμασκού. Το κλίμα είναι ξανά εκρηκτικό, αφού συριακός στρατός και τουρκικές δυνάμεις απειλούν να έρθουν σε άμεση σύγκρουση.

Η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία δημιουργεί επίσης φόβους για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με αναφορές χθες, δραπέτευσαν μαζικά τουλάχιστον 750 άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση. Απλώς «παραπληροφόρηση» που έχει ως στόχο να προκαλέσει τη Δύση, απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως σκοπός της επίθεσης είναι να απωθήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην τουρκική επικράτεια.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας θα τεθούν επί τάπητος και στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Οι συγκρούσεις, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται. Και οι χειρότεροι φόβοι της διεθνούς κοινότητας επιβεβαιώνονται. Χθες, κατά την πέμπτη κιόλας ημέρα της τουρκικής επιχείρησης, εκτός από τις αναφορές για τους δραπέτες του Ισλαμικού Κράτους, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι  από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων.

naftemporiki.gr