Skip to main content

Brexit: Ούριος ο άνεμος, αλλά ο δρόμος ανηφορικός

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Κάτι έχει αλλάξει σίγουρα στο κλίμα του Brexit. Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του, ένας νέος άνεμος ευνοεί τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που μόλις προ ημερών κατηγορούσε για «χαζό blame game» τον Βρετανό πρωθυπουργό, σημείωσε σήμερα ότι τα μηνύματα που έλαβε από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ είναι θετικά. Άρα; Το Brexit και δη το συντεταγμένο Brexit είναι κοντά; Την απάντηση έδωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ: Όταν ο λόγος έρχεται στο Brexit και τις διαπραγματεύσεις, «χρειάζεται υπομονή».  

«Το Brexit είναι σαν την αναρρίχηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή», δήλωσε ο Μπαρνιέ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ. Το πιο αισιόδοξο ωστόσο, κυρίως για το Λονδίνο – που έβλεπε σήμερα τη διορία του να λήγει για την υποβολή νέων προτάσεων και διευκρινήσεων – είναι πως οι πρεσβευτές που εκπροσωπούν τα 27 κράτη-μέλη έδωσαν το πράσινο φως για επίσπευση των διαπραγματεύσεων εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας.  

Αν και ήταν όντως μία απρόσμενα «αίθρια» φθινοπωρινή ημέρα για το Brexit, τίποτα δεν είναι σίγουρο και κανείς βεβαίως δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Κάτια Άντλερ, υπάρχει ακόμη διάχυτη η ανησυχία μήπως ο Μπόρις Τζόνσον αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, έστω και αν πάρει το ΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή του τόνου χθες από την ιρλανδική κυβέρνηση και πρωτίστως η σιωπή της Βρετανίας σημαίνει πως η κυβέρνηση Τζόνσον έκανε ορισμένες σημαντικές υποχωρήσεις, σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi. Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται η «Guardian», η νέα πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι να εγκαταλείψει μεν η Βόρεια Ιρλανδία την τελωνειακή ένωση, αλλά «να ακολουθήσει» τους τελωνειακούς κανόνες της Ε.Ε.

Ακόμη λοιπόν και αν ξεπεραστεί το ένα μεγάλο εμπόδιο, η Ε.Ε., παραμένει ένας δεύτερος Γολγοθάς για τον Τζόνσον, η Βουλή των Κοινοτήτων. Το πολύ πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα της Τερέζα Μέι έχει δείξει ότι τέτοιου είδους υποχωρήσεις δεν αρέσουν καθόλου στους Βρετανούς βουλευτές. Κανείς συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (αμέσως μετά τη σύνοδο), οι Βρετανοί βουλευτές θα επαναλάβουν στον Τζόνσον το ηχηρό «όχι» που είπαν τρεις φορές στην προκάτοχό του και θα τον υποχρεώσουν να ζητήσει νέα αναβολή.

Έως ότου οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας, και κυρίως ποσα βήματα πίσω δέχτηκε να κάνει τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, παραμένουν άγνωστες, ο δρόμος του Brexit παραμένει όντως ανηφορικός.