Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης «δεν εγκατέλειψε την Ισπανία, ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο» δήλωσε σήμερα σε ολλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, προσθέτοντας ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Ο Πουτζντεμόν, που τηρεί σιγή ιχθύος από την Κυριακή, όταν μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαιρέτισε τη συμβολική νίκη της ομάδας της Ζιρόνα, της καταλανικής πόλης της οποίας είναι δήμαρχος, επί της Ρεάλ Μαδρίτης, βρισκόταν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Bέλγο δικηγόρο, τον οποίο όρισε σύμβουλό του.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αυτονομιστής ηγέτης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με πέντε από τους υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο Πολ Μπικάερτ υποστήριξε πως «ο κ. Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο», προσθέτοντας ότι «ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει». «Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο… και με όρισε επισήμως συνήγορό του», συμπλήρωσε ο Βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των Ισπανών Βάσκων, οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η «πρώτη επαφή» είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.
Η ισπανική εισαγγελία προσέφυγε κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του για την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση.
Στην μήνυσή του, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας για πρόκληση «θεσμικής κρίσης που κατέληξε στην μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας» και ζητεί την επείγουσα προσέλευσή τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την απαγγελία κατηγοριών για «στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση» δημοσίου χρήματος. Ζητεί επίσης τη σύλληψή τους σε περίπτωση μη προσέλευσης.
Η κατηγορία περί στάσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.
Ωστόσο φαίνεται απίθανο ο Κάρλες Πουτζντεμόν να λάβει κάποιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο: «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα» δήλωσε στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRA) στο Βέλγιο. Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρισθεί από κανένα κράτος, ενώ οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν τη θέση της Μαδρίτης, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.
Παρά τις εκκλήσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν για «δημοκρατική» αντίσταση, οι 200.000 Καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι πέρασαν χωρίς εντάσεις υπό τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης και η Καταλονία διοικείται πλέον από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων CSIF.
Ήδη από την Παρασκευή, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα, και προκήρυξε τοπικές εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.
Αν και θεωρεί τις εκλογές «παράνομες», το κόμμα PdeCat του Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές είναι «πολύ προσηλωμένοι στο δικαίωμα έκφρασης της καταλανικής κοινωνίας».
Όσο για το αυτονομιστικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), αν και δεν έχει δεσμευθεί οριστικά, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές συνιστούν «μία επιπλέον ευκαιρία για την κατοχύρωση της καταλανικής δημοκρατίας», η οποία, όπως παραδέχεται είναι «εύθραυστη».
Μόνο το ακροαριστερό CUP δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία της 21ης Δεκεμβρίου και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη σιωπή του Πουτζντεμόν: «Ο λαός θέλει να ξέρει ποιος είναι ο οδικός χάρτης της (καταλανικής) κυβέρνησης, γιατί βρίσκεται στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Μιρέια Μπόγα, μία από τους βουλευτές του.
«Η καταλανική κοινωνία είναι μία κοινωνία ώριμη, πλουραλιστική και πολυφωνική και ελπίζω ότι θα επωφεληθεί από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου για να προσπαθήσει, βήμα-βήμα, να ξαναπάρει στα χέρια της την κατάσταση, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να φθάσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων Ινίγκο Ουρκούλου στη διάρκεια ομιλίας του στο Μόντρεαλ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακήρυξη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την Παρασκευή από 70 από τους 135 βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου, οι αυτονομιστές χάνουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο και εξασφαλίζουν το 42,5% των ψήφων.
Πολιτική διαμάχη και στο Βέλγιο
Η επίσκεψη Πουτζντεμόν στο Βέλγιο προκάλεσε εσωτερικές πολιτικές εντάσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον φιλελεύθερο Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδοφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.
Οι γαλλόφωνοι (Βαλόνοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρείας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP