Στο Βερολίνο ξεκίνησε τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το έδαφος προλείαναν την Κυριακή οι αρχηγοί των κομμάτων.
Μετά το «κραχ» στις διερευνητικές επαφές της περασμένης εβδομάδας οι επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων που προτίθενται να συγκυβερνήσουν κλήθηκαν να γεφυρώσουν τις διαφορές που χωρίζουν τους διαπραγματευτές τους και να προλειάνουν το έδαφος για τον σημερινό τρίτο γύρο των συνομιλιών στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Άγκ. Μέρκελ εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρόεδρος της CSU Χ. Ζέεχοφερ, οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Τζ. Έζντεμιρ και Κ. Γκέρινγκ-Έκαρντ καθώς και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρ. Λίντνερ κλήθηκαν να βρουν κοινό παρονομαστή στα ζητήματα που στην παρούσα φάση προκαλούν τις περισσότερες τριβές και συγκεκριμένα στην προσφυγική και κλιματική πολιτική.
Η τετραμερής συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, ανέφερε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Γκέρινγκ-Έκαρντ, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεν πρόοδος, εντούτοις απαιτείται περισσότερος χρόνος. Συναινετικός εμφανίστηκε και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ εκτιμώντας ότι η συνάντηση της Κυριακής βελτίωσε το κλίμα. Για το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγιναν περισσότερα γνωστά.
Μακρύς ο δρόμος προς τη Τζαμάικα
Σε περίπτωση που δεν τα βρουν πρέπει να πάμε σε νέες εκλογές τονίζει ήδη ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, διαμηνύοντας ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση υπό την Αγκ. Μέρκελ. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, σχολιάζουν με νόημα Γερμανοί αναλυτές. Γεγονός είναι ότι οι πρόωρες εκλογές είναι το πλέον απευκταίο σενάριο για τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε περίπτωση που στηθούν εκ νέου κάλπες, εκτιμάται ότι οι απώλειες για τους συντηρητικούς θα είναι ακόμη μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις τελευταίες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, προς όφελος, και πάλι, των εθνολαϊκιστών του AfD.
Είναι όμως όντως τόσο μεγάλες και αγεφύρωτες οι διαφορές που χωρίζουν τους τέσσερις δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους; Μπορούν να συγκεραστούν οι εν μέρει τόσο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις και να εκφραστούν σε ένα ενιαίο κείμενο προγραμματικών θέσεων που θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής των επόμενων τεσσάρων χρόνων; Κατά πόσον είναι δικαιολογημένη η εκτίμηση του Spiegel ότι ο δρόμος προς τον λεγόμενο συνασπισμό της Τζαμάικα φαντάζει για ορισμένους ακόμη πιο μακρινός και από τα 8.500 χλμ. που χωρίζουν τη Γερμανία από το νησί της Καραϊβικής;
«Πολεμικό» το κλίμα
Σε δηλώσεις τους στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας (Bericht aus Berlin/ ARD) την Κυριακή, o υπουργός παρά τη καγκελαρία και διατελών χρέη υπουργού Οικονομικών μετά τη μετακίνηση Σόιμπλε, Πέτερ Άλτμαϊερ, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης απ’ ό,τι πριν από δυο ή τρεις εβδομάδες. Το προσφυγικό, η μετανάστευση και η προστασία του κλίματος «είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον αυτής της χώρας» και γι’ αυτό είναι λογικό να απαιτούνται περισσότεροι του ενός γύροι διερευνητικών επαφών, όπως είπε.
Ο διαπραγματευτής των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν ωστόσο επιτέθηκε στη Χριστιανική Ένωση και τους Φιλελεύθερους, τονίζοντας μέσω του Spiegel ότι θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους «αυτή η φαρσοκωμωδία με τους στόχους για την προστασία του κλίματος» καθώς «ήταν οι κυβερνήσεις των CDU/CSU και FDP που ανέλαβαν μεν τις δεσμεύσεις για το κλίμα, αλλά επί χρόνια δεν τις τήρησαν».
Με μάλλον επιθετική διάθεση και ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ από τους Χριστιανοκοινωνιστές: «Οι Πράσινοι προκαλούν την αποτυχία της Τζαμάικα. Όποιος προβάλει τα επιχειρήματά του χωρίς να λαμβάνει διόλου υπόψη την προσφυγική κρίση, την πόλωση στη χώρα, τις εκπορευόμενες από αυτή εκλογικές επιτυχίες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και τις εντάσεις στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για το σχηματισμό κυβέρνησης». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η CSU δεν πρόκειται να συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν περιοριστεί η μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Βάσει των παραπάνω, ο τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών σίγουρα δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.