Skip to main content

Brexit: Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις μετά την «εποικοδομητική» συνάντηση Τζόνσον – Βαράντκαρ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφουν σήμερα ο Βρετανος υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. Οι δύο πλευρές αρχίζουν ξανά τις συζητήσεις, μετά την εποικοδομητική συνάντηση χθες του Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του, μετά το πέρας της οποίας  αμφότεροι βλέπουν πλέον «ένα μονοπάτι για πιθανή συμφωνία» για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Λίο Βαράντκαρ σε εξοχική κατοικία, στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου συνομίλησαν επί δύο ώρες. Μολονότι δεν υπήρχαν ελπίδες προόδου στον μεταξύ τους διάλογο, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αδιέξοδο στο Brexit μπορεί να έχει αρθεί έως το τέλος του μήνα, οπότε λήγει η προθεσμία για το Λονδίνο.

Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για «λεπτομερείς και εποικοδομητικές συζητήσεις», αν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός σημείωσε αργότερα ότι μένουν ακόμη ζητήματα «συναίνεσης και δημοκρατίας», καθώς και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχουν τελωνειακά σύνορα.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Μπάρκλεϊ – Μπαρνιέ έχει ιδιαίτερη σημασία, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 17 – 18 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για τη Βρετανία και την Ε.Ε. να καταλήξουν σε μία συμφωνία πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται η «Guardian», η νέα πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι να εγκκαταλείψει μεν η Βόρεια Ιρλανδία την τελωνειακή ένωση, αλλά «να ακολουθήσει» τους τελωνειακούς κανόνες της Ε.Ε.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είναι το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός τον οποίο προτείνει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

naftemporiki.gr