Skip to main content

Απειλή βλέπει στο προσφυγικό κύμα το 63% των Βουλγάρων

Το 63% των πολιτών της Βουλγαρίας θεωρεί ότι το μεταναστευτικό κύμα συνιστά απειλή για τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alpha Research.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο, με θέμα «Προσφυγική Κρίση: Νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική», που διοργάνωσε, στη Σόφια, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Σβέτοσλαβ Μαλίνοφ.

Το 89% των ερωτηθέντων θέλει το βουλγαρικό κράτος να καταπολεμήσει τα παράνομα κυκλώματα διακινητών ανθρώπων και το 82% είναι υπέρ της ενίσχυσης του φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας.

Με άλλα λόγια, είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κοινωνιολόγος Μπόριανα Ντιμιτρόβα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στην επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Το 11% των Βουλγάρων πιστεύει ότι πρέπει να κλείσουν τελείως τα σύνορα και το 3,7% θεωρεί ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς.

Ένα ακόμη στοιχείο που κατέγραψε η έρευνα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 75%, τάσσεται υπέρ της βελτίωσης του έργου των κοινωνικών οργανώσεων και δικτύων που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και ζητά καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα.

Το 44,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η πολιτική της Βουλγαρίας στο προσφυγικό πρέπει να συντονιστεί με την ευρωπαϊκή.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους πρόσφυγες.

Οι πολίτες ανώτατης εκπαίδευσης, μέσης ηλικίας, στηρίζουν όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Οι λιγότερο μορφωμένοι και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και μέρος των εφήβων έχουν πολύ αρνητικότερη στάση, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το σύστημα κατανομής των αιτούντων ασύλου βάσει ποσοστώσεων, το 34% είναι αντίθετο.

Το 17,1% εκτιμά ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, το 43,3% ότι η χώρα θα το διαχειριστεί με βραδείς ρυθμούς και το 36,3% πιστεύει ότι θα υπάρξει αποτυχία και ότι το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση της Ευρώπης.

Η έρευνα καταγράφει ακόμη αύξηση του φόβου, ριζοσπαστικοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά στο πλαίσιο θεσμικών εναλλακτικών λύσεων, καθώς και υπερβολική ευαισθησία σε πολιτικές δηλώσεις και αποφάσεις.

Οι μετανάστες εξακολουθούν να εκλαμβάνονται ως «μάζα», τόνισε η Μπόριανα Ντιμίτροβα.