Skip to main content

Η Δύση συνασπίζεται εναντίον των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων

Σε μία κίνηση πρωτοφανούς μεγέθους, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς, σύσσωμη η Δύση κατηγόρησε χθες τη Ρωσία για τις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν ενόσω οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο, όπου μεταξύ άλλων βρισκόταν στην ατζέντα και οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Με την ευκαιρία αυτή, οι ΗΠΑ επισημοποιήσαν τις δυνατότητες τους σε αυτόν τον χώρο, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τον ΝΑΤΟ.  

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών αυτών βρίσκεται η GRU, η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού. Μεταξύ των κατηγοριών περιλαμβάνεται και αυτή εναντίον των εξυπηρετητών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, που συνδέεται με το σκάνδαλο της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη κατηγορήσει για αυτήν την GRU.

Στις επιθέσεις, σύμφωνα με το Λονδίνο, συμπεριλαμβάνονται επίσης η πειρατεία στις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, που οδήγησε στη διαρροή πολλών εμπιστευτικών εγγράφων, καθώς επίσης και η πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του αεροδρομίου της Οδησσού στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου την GRU ότι βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλιας, την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι αναμίχθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον του Σκριπάλ, ή πίσω από κυβερνοεπιθέσεις.

Η GRU, η οποία αναφέρεται στον αρχηγό του γενικού επιτελείου και στον υπουργό Άμυνας, δεν σχολιάζει ποτέ επίσημα τις ενέργειές της. Η δομή της, ο αριθμός του προσωπικού της, η χρηματοδότησή της και η δράση της αποτελούν κρατικά μυστικά στη Ρωσία. Εις βάρος του επικεφαλής της GRU Ίγκορ Κόρομποφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016 και το 2018.

Χθες ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ανκ Μπίλεβελντ διατύπωσε μία ακόμη κατηγορία εναντίον της GRU, ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ρωσική επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) που έχει την έδρα του στη Χάγη, την οποία ματαίωσε η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας. Στη συνέχεια οι ολλανδικές αρχές απέλασαν τέσσερις Ρώσους πράκτορες.

naftemporiki.gr