Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Σε «ουδέτερο» έδαφος, σε κάποιο μέρος της βορειοδυτικής Αγγλίας, το οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ επέλεξε να κρατήσει μυστικό, συνατώνται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ, σε μία ύσταστη προσπάθεια να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό για το Brexit και τη Βόρεια Ιρλανδία, αφότου οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες φαίνεται να λήγουν άδοξα στις Βρυξέλλες.
Έπειτα από κενές υποσχέσεις, μία αλλαγή σκυτάλης στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, απειλές, καθυστερήσεις, αλληκατηγορίες και άλλα παρόμοια που συνθέτουν το δράμα του Brexit, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται – για μία ακόμη φορά – στην τελική ευθεία εν όψει της κρίσιμης συνόδου, την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες πρόθυμος να εξετάσει πώς οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε ρυθμίσεις για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα. Τόνισε ωστόσο, όπως έκανε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στις αρχές της εβδομάδας, ότι το μεγάλο αγκάθι στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον αποτελεί το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. και να αποτελέσει μέρος της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέρος της συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά αρνήθηκε και τη δημοσιογράφική κάλυψη, επιμένει ότι η συμφωνία παραμένει δυνατή.
Είναι ωστόσο η μοναδική μάλλον που τρέφει ακόμη τέτοιες ελπίδες. Ακόμη και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έως χθες το πρωί αντιλαμβανόταν τις τεράστιες δυσκολίες, αλλά άφηνε έστω μικρά περιθώρια ελπίδας, επανήλθε μερικές ώρες αργότερα για να δηλώσει πια ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πλέον σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Αυτό που μας ζητείται είναι να δεχτούμε ένα σύστημα που δεν είναι αναπτυγμένο, δεν είναι δοκιμασμένο, περιλαμβάνει διάσπαρτους ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας», τόνισε ο Μπαρνιέ εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχτεί τις εναλλακτικές προτάσεις του Λονδίνου για το backstop.
Η Νταόυνινγκ Στριτ αρνείται επίσης να αποκαλύψει πώς θα αντιδράσει εάν ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής με άδεια χέρια. Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αιτηθεί άλλη αναβολή του Brexit. Πρακτικά ωστόσο τα χέρια της είναι δεμένα, αφού υποχρεούται διά νόμου να δώσει τον λόγο στους Βρετανούς βουλευτές εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό προφανώς σκοπεύει να κάνει ο Τζόνσον αμέσως μετά τη σύνοδο, στις 19 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, οπότε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής.
Η τελευταία φορά που η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε Σάββατο ήταν κατά τον πόλεμο των Φόκλαντ το 1982 και πριν από αυτό κατά την Κρίση του Σουέζ το 1956.