Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία είναι γεγονός και πέραν των εκκλήσεων της Δύσης περί «αναλογικής, μετρημένης και υπεύθυνης» τουρκικής επιχείρησης, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τη σταματήσει δίχως την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τη θεωρεί μεν «κακή ιδέα» πλην όμως φάνηκε να νίπτει τας χείρας του μπροστά σε μία ιστορικά «αναπόφευκτη σύγκρουση», αφού «Κούρδοι και Τούρκοι μάχονται επί αιώνες». Υπό το βάρος της ευθύνης που του καταλογίζεται για ό,τι επακολουθήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι του αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά υποβάθμισε το χρέος στους πρώην συμμάχους ενθυμούμενος ότι «δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε στη Νορμαδία».
Καθώς τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν ακάθεκτα την προέλασή τους στη βορειοανατολική Συρία με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή στην προσπάθειά τους να σωθούν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.
ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους της Κούρδους, προσπάθησε να πείσει ότι δεν εγκρίνει την επιχείρηση. Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως», υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι πολλές τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς. Ανάμεσά τους, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Αμερικανού προέδρου, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος κάλεσε τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τους Κούρδους συμμάχους που εγκατέλειψε η αμερικανική κυβέρνηση και ορκίστηκε να δώσει τη μάχη του στο Κογκρέσο «για να πληρώσει ο Ερντογάν πολύ ακριβά».
Ε.Ε.
Αντιδράσεις υπήρξαν ασφαλώς σε όλο τον κόσμο, αρχής γενομένης από την Ε.Ε. η οποία εξέφρασε τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες της για το κατά πόσον η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» θα ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων. Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βρετανία ζήτησαν την άμεση σύγκληση του συμβουλίου Ασφαλείας.
ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση. «Αν το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία της λεγόμενης ασφαλούς ζώνης, μην περιμένετε από την Ε.Ε. να πληρώσει για οποιοδήποτε από αυτά», τόνισε.
NATO
Ο O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, περιορίστηκε στην πιο λακωνική δήλωσε εκφράζοντας την ελπίδα οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία να είναι «μετρημένες και αναλογικές».
Αίγυπτος
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε την τουρκική επιχείρηση ως «κραυγαλέα και απαράδεκτη επίθεση στην κυριαρχία ενός αδελφικού αραβικού κράτους». Ζήτησε έκτακτη συνάντηση του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών.
Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσύνθεση της περιοχής και θα μπορούσε να ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.
Γαλλία
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλάν δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία οριστικοποιούν μια κοινή δήλωση που καταδικάζει την εισβολή.
Ιταλία
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε τόνισε ότι η επιχείρηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να βλάψει τους αμάχους.
Δανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για μία «λανθασμένη απόφαση, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες και την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ολλανδία
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα του καταδικάζει την επίθεση και καλεί την Τουρκία να μη συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι.
Καναδάς
Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζοντας πως απειλεί την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση του Ισλαμικού Κράτους.
«Ο Καναδάς καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία (…). Απευθύνουμε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και προς όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.
naftemporiki.gr