Συνεχίζονταν σήμερα το πρωί οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.
Τουλάχιστον άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας περιοχής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39. Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.
Υπενθυμίζεται ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου μετά τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή μεταξύ των αζέρικων δυνάμεων και εκείνων της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζεται από το Γερεβάν.
Η νέα γεωπολιτική ένταση πυροδότησε νέες ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο, μία κρίσιμη περιοχή για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές.
Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει τη διεθνή διπλωματία με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στενός σύμμαχος της Αρμενίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε την ανησυχία του και κάλεσε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Τόσο η Γαλλία όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυναν έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ενώ αντίστοιχη έκκληση έκανε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, καλεί και αυτό «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ».
Το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ προέτρεψαν «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχουμε πολλές καλές σχέσεις σε αυτό το πλαίσιο. Θα δούμε αν μπορούμε να σταματήσουμε την ένταση», υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να τερματίσουν την ένταση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είχαν εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη κατά τη δεκαετία του 1990
Από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στο Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, «να σταματήσουν αμέσως τις μάχες» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Ηχηρή παρέμβαση έκανε όμως και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν, την οποία θεωρεί «αδελφή χώρα» και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της». «Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters