Skip to main content

Μακρόν: Η απόφαση για τη συμφωνία του Brexit στα τέλη της εβδομάδας

Το εάν μία συμφωνία για το Brexit είναι εφικτή θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Η απόφαση της Ε.Ε. θα ληφθεί στα τέλη της εβδομάδας, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος από την πλευρά του προειδοποίησε πως δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή για την έξοδο της χώρας του από την κοινότητα. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να διαφανεί εάν μπορεί να συμφωνηθεί κάτι, «που θα σέβεται τις αρχές της Ε.Ε.». Ο Τζόνσον έκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία» να υπάρξει αποχώρηση στη βάση της συμφωνίας και διεμήνυσε στους 27 «να μην υποπέσουν στο σφάλμα να νομίζουν ότι η Βρετανία μπορεί να μείνει στην Ένωση μετά την 31η Οκτωβρίου». 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή του Brexit, το οποίο προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» να επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει άλλη αναβολή, αλλά δεν εξήγησε πως θα παρακάμψει τον νόμο, που ψήφισε πρόσφατα το βρετανικό κοινοβούλιο και ο οποίος τον υποχρεώνει να αιτηθεί τρίμηνης παράτασης, σε περίπτωση που μία συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 19 Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC