Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ δήλωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα και η η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί έως τον Αύγουστο του 2023, παρατείνοντας ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε όταν ο στρατός ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Κι πριν από έξι μήνες.
Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε τις διατάξεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τον Αύγουστο του 2023».
«Δεσμεύομαι να διεξάγω πολυκομματικές εκλογές χωρίς αποτυχία», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση του στρατηγού θέτει τη Μιανμάρ στα χέρια του στρατού για σχεδόν δυόμισι χρόνια – αντί για ένα χρόνο που ανακοίνωσε η χούντα μετά το πραξικόπημα.
Είπε επίσης ότι η χούντα ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε ειδικό απεσταλμένο που θα ορίσει η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
«Η Μιανμάρ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ASEAN, εντός του πλαισίου της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ASEAN στη Μιανμάρ», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συναντώνται αύριο Δευτέρα με στόχο, σύμφωνα με διπλωμάτες, να καταλήξουν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα κληθεί να συμβάλει να τερματιστεί η βία και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των αντιπάλων της.
Τον Απρίλιο, η χούντα είχε συμφωνήσει σε μια «συναίνεση» σε πέντε σημεία με την ASEAN , η οποία ζήτησε να σταματήσει η βία, να εκκινήσουν πολιτικές συνομιλίες και να καθοριστεί ένας περιφερειακός ειδικός απεσταλμένος.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι τερματίζοντας τις δεκαετείς προσπάθειες της χώρας προς τη δημοκρατία.
Η χούντα έχει εδραιώσει τη θέση της μετά από βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους, οι οποίες συνεχίστηκαν σε περιορισμένη μορφή παρά τη βία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 1.000 άνθρωποι.
naftemporiki.gr