Επιμένει στη συμφωνία των Πρεσπών, παρά την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέφερε πως «η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του “ναι”».
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους» και «εγώ προχωρώ με την πλειοψηφία η οποία τάχθηκε υπέρ του “ναι”. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ»
Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν έκανε αναφορά στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε πως «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO και τους βουλευτές του να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή. Οπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αν δεν λάβει στη Βουλή τη στήριξη βουλευτών του VMRO θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.
Το 91,21% υπέρ του «ναι» και το 5,86% υπέρ του «όχι»
Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «ναι» ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του «όχι» το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι).
Στο 3% τα άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια.
Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές
Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.
Το ποσοστό του «ναι» σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.
Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Χ. Μίτσκοσκι: Ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών
Την άποψη πως ο λαός της ΠΓΔΜ ψήφισε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE.
Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.
Αλι Αχμέτι: Η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές
Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.
Σύμφωνα με τον κ. Αχμέτι «σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό».
Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ταλάτ Τζαφέρι: Καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ
Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Τζαφέρι
Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.
«Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο Τζαφέρι.
naftemporiki.gr