Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας σε δύο πόλεις στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσαν η αστυνομία και ιατρικές πηγές. Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη βίαιη τροπή που πήραν πριν από δύο ημέρες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Επτά διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στην Νασιρίγια στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης. Οι άλλοι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Αμάρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP, η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έριξε σήμερα προειδοποιητικές βολές στον αέρα με πραγματικά πυρά για να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έβαζαν φωτιά σε ελαστικά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που μόλις είχε τεθεί σε ισχύ στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς τους διπλανούς δρόμους, κατά την τρίτη ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων κατά τις οποίες έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 18 άνθρωποι στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι.
Οι αρχές επέβαλαν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Άντελ Αμπντούλ Μάχντι απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 05:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί και «μέχρι νεωτέρας διαταγής».
Οι κινητοποιήσεις έλαβαν γρήγορα μαζικό χαρακτήρα μετά τις ταραχές που ξέσπασαν την Τρίτη στις μικρής κλίμακας διαδηλώσεις που γίνονταν στην Βαγδάτη σε διαμαρτυρία για την ανεργία, τις φτωχές δημόσιες υπηρεσίες και την κυβερνητική διαφθορά. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Πέντε άλλοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν επίσης, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί.
Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται κατά της κυβέρνησης του Άμπντουλ Μάχντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν έναν χρόνο και οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στο Πακιστάν, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν που επισκέπτεται τη χώρα συμφώνησαν ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν, οι οποίες διακόπηκαν τον περασμένο μήνα από τις ΗΠΑ, πρέπει να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατό.
«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να επαναληφθεί το ταχύτερο δυνατό η ειρηνευτική διαδικασία», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έπειτα από συνάντηση που είχε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν που επισκέπτεται το Ισλαμαμπάντ αυτήν την εβδομάδα.
Ιράν: Οι αρχές έκλεισαν δύο μεθοριακά περάσματα με το Ιράκ
Οι αρχές του Ιράν έκλεισαν δύο μεθοριακά περάσματα με το Ιράκ, το ένα εκ των οποίων χρησιμοποιείται πολύ από Ιρανούς προσκυνητές, εξαιτίας των πρόσφατων ταραχών στο Ιράκ, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του διοικητή της μεθοριακής φρουράς του Ιράν.
Ο στρατηγός Κασέμ Ρεζαεΐ δήλωσε ότι τα περάσματα του Χοσραβί και του Σαζαμπέχ έχουν κλείσει από αργά χθες Τετάρτη το βράδυ, μετέδωσε το Mehr.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters