Skip to main content

Brexit: Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πείθει

Η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη εν όψει της κρίσιμης συνόδου της 17ης Οκτωβρίου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το επίσημο κείμενο των προτάσεών τους για το Brexit είναι έτοιμο και ήδη δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν μέρος αυτού, κυρίως το κομμάτι που αφορά το ακανθώδες backstop.

Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι θετικές. Η άμεσα ενδιαφερόμενη, η Ιρλανδία, φέρεται να ζητεί με νόημα από το Λονδίνο να υποβάλει μία «σοβαρή» πρόταση, ενώ από τις Βρυξέλλες, ακόμη και από τους «παραδοσιακούς συμμάχους» της Βρετανίας στην Ε.Ε., υπάρχει μία δυσφορία για την προσέγγιση τύπου «καμικάζι» του Μπόρις Τζόνσον στις διαπραγματεύσεις.

Τα κράτη-μέλη δεν θεωρούν λογική την προσέγγιση του Βρετανού πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, καθώς επί της ουσίας επιδιώκει να καταρριφθούν όλοι οι κανόνες και να υπάρξει μία ειδική μεταχείριση στη Βρετανία, υποστηρίζει κοινοτική πηγή στην «Independent». «Ο τροπος “καμικάζι” με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι επιλογή μας», προσθέτει η ίδια πηγή.   

Για το Δουβλίνο πάλι, τα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων, η εναλλακτική πρόταση που φέρεται να προτείνει το Λονδίνο για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση.

«Non-Paper = Non-Starter», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. «Είναι καιρός η Ε.Ε. να λάβει μια σοβαρή πρόταση από τη βρετανική ν κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit εντός του Οκτωβρίου. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον, προκειμένου να απαλειφθεί το backstop από τη συμφωνία και να υπάρξει συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, είναι μία ιρλανδική «οικονομική ζώνη», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Στο ίδιο κείμενο των προτάσεων περιλαμβάνονται επίσης τα λεγόμενα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων.  

«Εντελώς ανέφικτες» χαρακτήρισε τις προτάσεις και το Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας ότι προσθέτουν ένα τεράστιο διοικητικό φορτίο στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα βασίζονται σε τεχνολογικά μέσα που δεν υπάρχουν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί ελέγχων στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παραποίηση» ενός non paper το οποίο αφορούσε τελωνειακούς ελέγχους στον τόπο προέλευσης ή προορισμού των αγαθών.

naftemporiki.gr