Skip to main content

Οι Σερβοβόσνιοι αντιδρούν στην απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα

Την αντίδραση των Σέρβων της Βοσνίας προκάλεσε η απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας που επέβαλε ο  απερχόμενος επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της Βοσνίας που επιβλέπει την ειρηνευτική συμφωνία του 1995.

Ο διεθνής αξιωματούχος του ΟΗΕ Βαλεντίν Ίντσκο επέβαλε αλλαγές στον ποινικό κώδικα της Βοσνίας, εισάγοντας ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για άρνηση γενοκτονίας και τον εγκωμιασμό εγκληματιών πολέμου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για να τερματιστεί η δόξα των εγκληματιών πολέμου.

«Έπρεπε να κάνω κάτι – ακολούθησα τη συνείδησή μου. Εάν βρίσκεστε σε μια χώρα όπου οι εγκληματίες πολέμου δοξάζονται, αυτό δεν μπορεί να είναι καλό σημάδι για το μέλλον», είπε.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διευθέτησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έχει την εξουσία να απομακρύνει πολιτικούς, να προωθήσει νόμους και να ασκήσει βέτο σε άλλους.

Οι Σερβοβόσνιοι πολιτικοί από την πλευρά τους μποϊκοτάρουν τους πολυεθνικούς εθνικούς φορείς της Βοσνίας.

Τον περασμένο μήνα η καταδίκη επιβεβαιώθηκε στη Χάγη η καταδίκη του Σερβοβόσνιου διοικητή Ράτκο Μλάντιτς για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Παρόλα αυτά, αρκετοί ηγέτες εξακολουθούν να τον αναγνωρίζουν ως ήρωα. Γι΄αυτό και ο Ίντσκο ένιωσε ότι έπρεπε να δράσει.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος είναι μέλος της πολυεθνικής προεδρίας της Βοσνίας και ο κορυφαίος πολιτικός στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα), δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα.

Έχει επίσης ξεκινήσει μια αναφορά στην οποία ισχυρίζεται ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν πράξη γενοκτονίας.  Πλέον όμως τέτοιου είδους αρνήσεις της ιστορίας μπορεί να επιφέρουν τιμωρία με μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτέλεσε τη χειρότερη φάση του πολέμου, με τις δυνάμεις του επικεφαλής Μλάντιτς να σκοτώνουν περίπου 8.000 αιχμάλωτους άνδρες και αγόρια Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Ο Ντόντικ ενδεχομένως τώρα να προκαλέσει αισθήματα θυματοποίησης στο σερβικό έδαφος, τη Ρεπούμπλικα της Σέρπσκα, αναφέρει το BBC.

«Αυτές οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες», είπε στο BBC ο Βαλεντίν Ίντσκο. «Ίσως να υπάρξουν περισσότερα γκράφιτι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως όμως και σύντομα να είναι λιγότερα ή να σταματήσουν. Οι αφίσες του Ράτκο Μλάντιτς που τοποθετήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα αυτή την εβδομάδα έχουν ήδη εξαφανιστεί», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC