Στο σκοτάδι παραμένουν οι όροι παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στη Συρία μετά την άρνηση του εκπροσώπου τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να απαντήσει εάν η παράδοση θα πραγματοποιηθεί βάσει κάποιας συμφωνίας πώλησης ή μη.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο εφοδιασμός της Συρίας με τους S-300 δεν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Για μία ακόμη φορά λέω ότι η παράδοσή τους δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να εγγυηθούν τη ασφάλεια των δικών μας στρατιωτικών» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Παράλληλα ο Πεσκόφ διέψευσε δημοσιεύματα σειράς ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, πριν ανακοινωθεί ο εφοδιασμός της Συρίας με τους S-300, λέγοντας «Όχι, δεν είναι έτσι».
Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πούτιν, εξέφρασε την άποψη ότι η παράδοση προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμών σε ανεύθυνα χέρια μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους στην περιοχή και πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζει τα συμφέροντα του στον τομέα της ασφάλειας.
Νωρίτερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, αποδίδοντας τη συντριβή του αεροσκάφους IL-20 στη Συρία στις 17 Σεπτεμβρίου – η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 15 μέλη του πληρώματος – σε παραπλανητικές ενέργειες των ισραηλινών στρατιωτικών, είχε δηλώσει ότι εξαιτίας αυτών των ενεργειών η Μόσχα αναγκάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
Εντός δύο εβδομάδων θα εγκατασταθούν στη Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, ενώ τα κέντρα διοίκησης της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας θα εξοπλισθούν με ρωσικά αυτόματα συστήματα, τα οποία θα μπορούν να «αναγνωρίζουν» τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ τα ρωσικά ραντάρ ραδιοηλεκτρονικού πολέμου θα αντιμετωπίζουν αεροσκάφη που θα πραγματοποιούν επιθέσεις σε συριακούς στόχους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Tass