Skip to main content

Οριστικά σε δίκη για διαφθορά ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα για διαφθορά από τον Ιούλιο, θα δικαστεί, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), οι οποίοι ολοκλήρωσαν την έρευνά τους.

Ο κ. Πόντα, 42 ετών, που δηλώνει ότι είναι αθώος, είναι ο πρώτος εν ενεργεία Ρουμάνος πρωθυπουργός που παραπέμπεται σε δίκη.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας για τη μεταναστευτική κρίση όταν έγινε αυτή η ανακοίνωση, αλλά δεν αντέδρασε αμέσως.

Τη Δευτέρα είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, όποια κι αν είναι, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016.

Κατηγορείται για 17 αδικήματα πλαστογραφίας, συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, για γεγονότα της περιόδου 2007-2011, όταν εργαζόταν ως δικηγόρος.

Θεωρείται ύποπτος από τη δικαιοσύνη για τη λήψη ποσού το οποίο αντιστοιχεί σε 55.000 ευρώ εκ μέρους ενός συνεργάτη του, του Νταν Σόβα, με τον οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας.

Προκειμένου να δικαιολογήσει το ποσό αυτό, το οποίο εισέπραξε σε πολλές μηνιαίες δόσεις, είχε συντάξει 17 τιμολόγια στα οποία πιστοποιούνταν ψευδώς ότι εργαζόταν για το δικηγορικό γραφείο του κ. Σόβα.

Ο τελευταίος, που διορίστηκε στο μεταξύ τρεις φορές υπουργός από τον κ. Πόντα, προτού αποπεμφθεί το 2014, παραπέμφθηκε σήμερα στη δικαιοσύνη για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Οι διαδοχικοί διορισμοί του κ. Σόβα στην κυβέρνηση κατέστησαν στον πρωθυπουργό ύποπτο για σύγκρουση συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν όμως να αρχίσουν διώξεις σε αυτή την πτυχή επειδή το κοινοβούλιο, όπου η Κεντροαριστερά διαθέτει άνετη πλειοψηφία, αρνήθηκε να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του.

Ο κ. Πόντα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2012, είχε απορρίψει μέχρι τώρα τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, τις οποίες του απηύθυναν ο συντηρητικός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.