Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Lωρίδα της Γάζας μετά τη ρίψη μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το έδαφός του που προκάλεσαν πυρκαγιές σε θάμνους.
Τα πλήγματα, που δεν προκάλεσαν θύματα, έθεσαν στο στόχαστρο μια ακατοίκητη ζώνη στο βόρειο τμήμα του θύλακα και έναν χώρο εκπαίδευσης του ισλαμικού κινήματος Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, στο Χαν Γιούνες (νότια), δήλωσαν στο AFP παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.
Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι περιορίζει στο μισό τη ζώνη που επιτρέπει την αλιεία στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.
“Αποφασίστηκε να περιοριστεί η επιτρεπόμενη ζώνη αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας από 12 σε 6 ναυτικά μίλια”, ανέφερε το στρατιωτικό σκέλος του γραφείου σύνδεσης του ισραηλινού στρατού που χειρίζεται τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους (Cogat).
“Η απόφαση ελήφθη λόγω της εκτόξευσης μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, που συνιστούν παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Cogat.
Προειδοποίησε πως η “Χαμάς, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας και για όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το κράτος του Ισραήλ, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν εναντίον των πολιτών του κράτους του Ισραήλ”.
Νωρίτερα χθες, Κυριακή, πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σε θάμνους κατασβέστηκαν σε τρία σημεία σε έναν μικρό τομέα στην περιοχή Εσκόλ”, ανέφερε η ανακοίνωση της ισραηλινής πυροσβεστικής υπηρεσίας διευκρινίζοντας πως “ένας ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πυρκαγιές είχαν προκληθεί από μπαλόνια με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς”.
Αυτά τα μπαλόνια θέτουν στο στόχαστρο αγροτικές εκτάσεις γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 15 χρόνια.
Η ζώνη αλιείας και οι εισαγωγές χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ προκειμένου να τιμωρήσει ή να αποζημιώσει τη Λωρίδα της Γάζας ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας.
Έτσι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει στις 12 Ιουλίου την επέκταση της ζώνης αλιείας και τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων εισαγωγών στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από μια “πρόσφατη” επάνοδο στην “ηρεμία”.
Η επιτρεπόμενη ζώνη αλιείας πριν από τη σύγκρουση που ξέσπασε τον Μάιο ήταν 15 ναυτικά μίλια, αλλά το Ισραήλ τη μείωσε στη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Σποραδικά επεισόδια –εκτοξεύσεις μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα– έχουν συμβεί μετά την έναρξη της ισχύος της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που έβαλε τέλος σε έναν ξαφνικό πόλεμο 11 ημερών από τις 10 έως τις 21 Μαΐου.
Το Ισραήλ είχε ήδη απαντήσει πρόσφατα στη ρίψη των μπαλονιών με νυκτερινά αεροπορικά πλήγματα που έθεσαν στο στόχαστρο φερόμενες ως θέσεις της Χαμάς.
Η τελευταία φορά που οι ρίψεις αυτών των μηχανισμών από τον παλαιστινιακό θύλακα είχαν προκαλέσει πυρκαγιά στο Ισραήλ ήταν στις 2 Ιουλίου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP