Skip to main content

Βρετανία: Η μεγάλη επιστροφή των βουλευτών, το Brexit και ο μύθος του Προμηθέα

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Επιστροφή στα κοινοβουλευτικά έδρανα για τους Βρετανούς βουλευτές, επιστροφή στο Λονδίνο και για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπειτα από μία ταπεινωτική ήττα καλείται τώρα να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες της «άκυρης» και «παράνομης» αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην Γενεική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει την μήνιν των βουλευτών, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν «την απόπειρα φίμωσης της βουλής» εν όψει του Brexit και τώρα ζητούν πιο επιτακτικά από ποτέ την παραίτησή του. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, το Εργατικό Κόμμα ολοκλήρωσε και αυτό νωρίτερα τις εργασίες του συνεδρίου του.  

Γνωρίζοντας τι τον περιμένει – ήδη ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου προετοιμάζει το έδαφος για δηλώσεις και ερωτήσεις – ο Μπόρις Τζόνσον έχει αφήσει κατα μέρους τις απειλές για νέα αναστολή. «Διαφωνώ βαθύτατα», με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη, για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι θα τη σεβαστεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η αναστολή υπήρξε «παράνομη, άκυρη και άνευ αποτελέσματος», σημειώνοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είχε σημαντικές επιπτώσεις στα θεμέλια της δημοκρατίας. Έκρινε επίσης ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Τζόνσον μίλησε τόσο με τη βασίλισσα όσο και με το υπουργικό του συμβούλιο, αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες καμίας από τις δύο επαφές του. Ο ίδιος αργότερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέλεξε έναν ελληνικό μύθο, τον μύθο του Προμηθέα, για να σχολιάσει εμμέσως τις εξελίξεις και να περιγράψει το αδιέξοδο του Brexit. Λίγο – πολύ, ο Τζόνσον υπονόησε ότι εν προκειμένω ο Προμηθέας είναι το Brexit και αετός οι ίδιοι οι Βρετανοί βουλευτές.

Αυτό περίπου το μοτίβο, του πρωθυπουργού που παλεύει με το «τέρας» του κοινοβουλίου για να κρατήσει την υπόσχεσή του και να «απελευθερώσει» τη χώρα από τον «ζυγό» της Ε.Ε., εκτιμάται ότι θα υιοθετήσει η Ντάουνινγκ Στριτ τις επόμενες κρίσιμες ημέρες εν όψει του Brexit, ελπίζοντας ότι με αυτον τον τρόπο θα συσπειρώσει αν μη τι άλλο τους ψηφοφόρους του Leave.

Ακόμη και κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος και στενοί συνεργάτες του όμως, σύμφωνα με το BBC, θεωρούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον μόλις έχασε τελείως τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit.