Skip to main content

Βραζιλία: Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Στη Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, επέστρεψε την Τρίτη ο στρατός της Βραζιλίας, για να συνδράμει μια επιχείρηση της αστυνομίας έπειτα από ανταλλαγές πυρών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Περίπου 1.000 στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη συγκεκριμένη φαβέλα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, για μια επιχείρηση που είχε στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από τη Ροσίνια την 29η Σεπτεμβρίου, καθώς η κατάσταση επισήμως θεωρείτο πως είχε «σταθεροποιηθεί».

Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Τρίτης 500 στρατιώτες και θωρακισμένα πήραν ξανά θέσεις στην είσοδο και γύρω από τη φτωχογειτονιά, ιδίως στη δασική έκταση που φθάνει ως την εύπορη συνοικία Γκάβεα, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου οι διακινητές κρύβουν μέρος του οπλοστασίου τους και ναρκωτικά.

Η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας και η χωροφυλακή διεξήγαγαν «με την τεχνική υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων» μια «εκκαθαριστική επιχείρηση στη δασική περιοχή της Ροσίνιας» ανέφερε η γραμματεία μέσω Twitter, μετά τις συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. «Θα ψάξουμε για όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν» τα μέλη των συμμοριών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ο συνταγματάρχης Χομπέρτου Ιταμάρ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Πολιτείας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο στο τέλος της ημέρας ότι η επιχείρηση του στρατού ολοκληρώθηκε και ότι οι δυνάμεις του στρατού αποχώρησαν από τη Ροσίνια. Στη διάρκεια της επιχείρησης, εννέα σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές στη φαβέλα παρέμειναν κλειστά.

Περίπου έναν χρόνο αφότου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η βραζιλιάνικη μητρόπολη είναι αντιμέτωπη με μια ανάφλεξη της βίας στις φαβέλες, η οποία επιτάθηκε από την οικονομική κρίση στην Πολιτεία. Καθώς η πολιτειακή κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι καθυστερήσεις των μισθών των αξιωματούχων, των δημοσίων λειτουργών και των αστυνομικών συχνά διαρκούν μήνες, αποφασίστηκε να σταλούν δυνάμεις του στρατού για να συνδράμουν την αστυνομία στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συμμοριών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP