Skip to main content

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα από δοκιμές με φάρμακο-αντίσωμα της Eli Lilly

Τα έως τώρα φάρμακα που βοηθάνε τους ασθενείς με κορωνοϊό -η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη- αφορούν μόνο ασθενείς στο νοσοκομείο, ενώ εκείνοι με ήπια έως μέτρια συμπτώματα δεν έχουν στη διάθεση τους κάποιο φάρμακο και απλώς ελπίζουν για την καλύτερη δυνατή έκβαση. Φάρμακα όπως το αντίσωμα της Eli Lilly προορίζονται γι’ αυτή την κατηγορία ασθενών.

Από 452 ασθενείς που είχαν πρόσφατα (μέσα στο προηγούμενο τριήμερο) διαγνωσθεί με Covid-19, μόνο το 1,7% όσων πήραν το αντίσωμα LY-CoV555 σε μία μοναδική δόση, εισήχθησαν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι 6% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), πράγμα που ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου νοσηλείας κατά 72%. Το υπό δοκιμή φάρμακο αποτελεί παραγόμενο αντίγραφο ενός φυσικού αντισώματος από πλάσμα αίματος ασθενών που είχαν αναρρώσει από τη νόσο.

Πολλοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοια μονοκλωνικά αντισώματα -βρίσκονται αρκετά υπό ανάπτυξη και από άλλες εταιρείες και επιστημονικές ομάδες- θα αποδειχθούν ισχυρές θεραπείες για την Covid-19, αλλά η μαζική βιομηχανική παραγωγή τους με τη βοήθεια βακτηρίων είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα. Ήδη πριν τον Covid-19, τέτοια αντισώματα είχαν αξιοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων από τον καρκίνο και την αρθρίτιδα μέχρι το έκζεμα.

Η ανακοίνωση της Eli Lilly δεν συνοδεύθηκε από λεπτομερή στοιχεία, ενώ ανεξάρτητοι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει τα ευρήματα έως τώρα, ούτε έχει γίνει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση. Η κλινική δοκιμή του αντισώματος συνεχίζεται και η συμμετοχή των ασθενών θα φθάσει τους 800, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται από την εταιρεία και ένα δεύτερο αντίσωμα, το LY-CoV016, που προσδένεται σε διαφορετικό στόχο πάνω στον κορονοϊό, σύμφωνα με τους «New York Times» και το περιοδικό «Science». Τα αντισώματα που παρέχει το φάρμακο LY-CoV555 στους ασθενείς εκτιμάται ότι διαρκούν περίπου ένα μήνα στο σώμα τους, ενώ ένα εμβόλιο θα παρείχε ανοσία σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η εταιρεία, η οποία ήδη άρχισε να παράγει μεγάλες ποσότητες του μονοκλωνικού αντισώματος με την ελπίδα ότι όντως θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα ζητήσει επείγουσα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την ταχεία κυκλοφορία του φαρμάκου.

Πηγή ΑΜΠΕ