Skip to main content

Ιράκ: Νέα μέτρα κατά του Ιρακινού Κουρδιστάν λόγω δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι επιβάλλει νέα οικονομικά και νομικά μέτρα σε βάρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, ως αντίποινα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του, το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί παράνομο, πολλαπλασιάζοντας τις απειλές χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα.

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τη σαρωτική νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα, η κρίση δεν έχει σταματήσει να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη.

Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι και στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι υπουργοί, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της αυτόνομης περιοχής, η οποία έχει ήδη αποκοπεί από τον κόσμο μετά τη διακοπή των διεθνών πτήσεων και τις απειλές της Τουρκίας και του Ιράν ότι θα αναστείλουν το εμπόριο πετρελαίου.

Το συμβούλιο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η επιτροπή για την οικονομική εποπτεία διεξάγει έρευνα για τα έσοδα από το πετρέλαιο και τους Κούρδους υπεύθυνους που μπορεί να τα έχουν μονοπωλήσει. «Οι διεφθαρμένοι θα αποκαλυφθούν και τα χρήματα θα ανακτηθούν», αναφέρεται στο κείμενο.

Εξάλλου, η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί των περιπτώσεων «δημόσιων λειτουργών του Κουρδιστάν που συμμετείχαν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης. Ένας κατάλογος ονομάτων έχει καταρτιστεί και νομικά μέτρα έχουν ληφθεί σε βάρος τους», συνεχίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Οι ομοσπονδιακές αρχές, που απαιτούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων και των αεροδρομίων του Κουρδιστάν, ζητούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων οι δύο πιο σημαντικές έχουν τη βάση τους στο Κουρδιστάν.

Το συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του στην Άγκυρα και στην Τεχεράνη «να διαπραγματεύονται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση το θέμα των συνοριακών φυλακίων και να τα κλείσουν έως ότου η διοίκησή τους επανέλθει στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης».

Το Ιράκ ασκεί εξάλλου πίεση στις δύο χώρες να «σταματήσουν κάθε εμπόριο, ιδίως υδρογονανθράκων, με την αυτόνομη περιοχή επειδή αυτό το θέμα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο με την κεντρική κυβέρνηση».

Στο ανακοινωθέν προστίθεται ακόμη «ότι ελήφθησαν και άλλα μέτρα», χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.