Την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ύστερα από σχετικό αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή. Ως απάντηση στις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαστάσεις της Aramco, για τις οποίες Ριάντ και Ουάσιγκτον δείχνουν την Τεχεράνη, ενισχύουν παράλληλα και την πίεση στην ιρανική οικονομία.
Νέες αμερικανικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρσκευής με στόχο να παραλύσει η οικονομία του Ιράν. Αυτή τη φορά στοχεύουν στην κεντρική τράπεζα και το κρατικό επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να καταστούν αδύνατες οι όποιες εμπορικές συναλλαγές έχουν απομείνει με την Ευρώπη και την Ασία.
«Πρόκειται για τις αυστηρότερες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί ποτέ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, στον Λευκό Οίκο. «Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο» πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις επεβλήθησαν στη βάση προεδρικού διατάγματος που είχε εκδοθεί επί Τζορτζ Μπους κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επισήμως οι ΗΠΑ επικαλούνται τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας στην «τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης. Παράλληλα παγώνουν τα όποια κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό.
Πάνω από το 80% της ιρανικής οικονομίας βρίσκεται πλέον υπό την πίεση αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, που αναζητεί τρόπους να προκαλέσει ζημιά σε τομείς που εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως το εμπόριο μεταποιητικών αγαθών και εξοπλισμού για μεταφορές.
Οι νέες κυρώσεις έρχονται να περιπλέξουν και τα σχέδια της Ε.Ε για έναν μηχανισμό, γνωστό ως Instex, που θα εξασφάλιζε εμπόριο αγαθών πρώτης ανάγκης με το Ιράν, για την αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης.
Τη στάση του σκληραίνει και το υπουργείο Άμυνας. Υπενθυμίζοντας την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις τον Ιούνιο, μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου από το Ιράν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία «συνιστά δραματική κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας».
«Για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση, η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών του Βασιλείου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης βοήθεια. Ως απάντηση στα αιτήματα των Βασιλειών, ο πρόεδρος ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, που θα είναι αμυντικού χαρακτήρα και θα επικεντρωθούν κυρίως στην αεροπορία και στην πυραυλική άμυνα» πρόσθεσε.
Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα πρόκειται για έναν «περιορισμένο» αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.