To Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στο Λονδίνο εξετάζει από χθες έως την Πέμπτη, προσφυγή σχετικά με την νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις νομοθετικές εργασίες του κοινοβουλίου.
Η προσφυγή κατατέθηκε από τη δικηγόρο Τζίνα Μίλερ, η οποία πριν δύο χρόνια είχε προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης της τότε Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, να παρακάμψει το κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση του άρθρου 50. Το δικαστήριο απεφάνθη τότε πως η κυβέρνηση παραβίαζε το Σύνταγμα.
Στην προσφυγή για την συνταγματικότητα της χρονικής διάρκειας αναστολής του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14η Οκτωβρίου εμπλέκεται ένας στρατός νομικών από την κυβέρνηση και μόνο ένας, ο μεγαλύτερος δικηγόρος επί θεμάτων Συντάγματος της Βρετανίας, από την πλευρά της προσφεύγουσας.
Ποιοι παράγοντες θα εκτιμηθούν
Έντεκα ανώτατοι δικαστές θα εξετάσουν την υπόθεση βασιζόμενοι στην προσφυγή της Τζίνας Μίλερ και τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα. Η πρωτόδικη απόφαση αγγλικού δικαστηρίου, παρέπεμψε την υπόθεση στο αντίστοιχο δικαστήριο του Αρείου Πάγου.
Προηγουμένως άλλη πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου της Σκωτίας, στο οποίο προσέφυγαν 70 πολίτες, έκρινε την αναστολή νόμιμη, ενώ αντίθετη ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Εδιμβούργο που την έκρινε παράνομη. Όλα αυτά θα λάβουν υπ´ όψιν τους οι δικαστές στο Λονδίνο πριν λάβουν την απόφασή τους, η οποία αναμένεται την Παρασκευή ή την Δευτέρα. Σε περίπτωση που κριθεί παράνομη η ενέργεια της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο επαναλαμβάνει άμεσα τις εργασίες του.
Πληροφοριακά, η αναστολή των εργασιών της Βουλής προβλέπεται από το Σύνταγμα. Έως τώρα ίσχυε το πολύ για δύο εβδομάδες, με την συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τόσο μακρά περίοδος σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τα εθνικά συμφέροντα, θεωρείται από πολλούς νομικούς ως ενέργεια πολιτικής σκοπιμότητας από πλευράς του Μπόρις Τζόνσον.