Μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο στις 11 το πρωί σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.
Έπιετα από τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της ‘Αγκυρας Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:
- Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
- Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.
- Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
- Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την άρση στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια και το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής.
Όπως είπε ο Ερντογάν, ο οποίςο επέμεινε στη λύση δύο κρατών, όποιος Ελληνοκύπριος το επιθυμεί μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει σεβασμός στους Ελληνοκύπριους σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, «όσοι υποβάλουν αίτηση στην εν λόγω επιτροπή με αίτημα επιστροφής στην πόλη των Βαρωσίων θα λάβουν απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Πρέπει όμως να προχωρήσουμε, να πάμε στο επόμενο βήμα παρακάτω, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι θα έχει σαφέστατα οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Σε μια πρώτη αντίδρασή του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για απαράδεκτη εξαγγελία η οποία όπως είπε είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του status quo της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει.