Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Πολλά τα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων του Σόιμπλε που ακούγονται σε γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Κάποιοι μάλιστα έχουν πρωτοστατήσει ακόμη και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές υπέρ του Grexit, ενώ υπέρμαχοι του Grexit ή της εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν δεν λείπουν και από υποψήφιους διαδόχους που προέρχονται από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου FDP, ο 38χρονος Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος σε συνέντευξή του προς το περιοδικό «Economist», μόλις τον περασμένο Αύγουστο, λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές, δήλωνε ότι «το καλοκαίρι του 2015 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει ομόφωνα πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, απόφαση την οποία μπλόκαραν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων την επόμενη μέρα».
«Ακόμη και σήμερα έχω την άποψη ότι θα ήταν περισσότερο ανθρώπινο και υποσχόμενο αν η Ελλάδα παρέμενε στην Ε.Ε. αλλά με μια νέα δραχμή, που θα επέτρεπε την εξωτερική υποτίμηση του νομίσματος» είχε πει μεταξύ άλλων ο Λίντνερ, δίνοντας το στίγμα των απόψεών του.
Ο Λίντνερ θεωρείται ο ιθύνων νους της αναγέννησης των Φιλελευθέρων, είναι ο πιο νέος βουλευτής στο κρατίδιο του Βόρειου Ρήνου-Βεστφαλίας και εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο το 2000, σε ηλικία μόλις 21 ετών.
Tο FDP
Το πρακτορείο Bloomberg κατονομάζει άλλους τρεις υποψήφιους από το FDP ως πιθανούς διαδόχους του Σόιμπλε: τον 65χρονο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, τον 47χρονο Φόλκερ Βίσινγκ και τον 50χρονο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.
Ο Κουμπίτσκι συνέβαλε στο να επιτευχθεί συμφωνία φέτος για συνεργασία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων στην τοπική διακυβέρνηση στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, συνεργασία η οποία θεωρείται σήμερα μοντέλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε πανεθνικό επίπεδο.
Ο Βίσινγκ είναι υπουργός Οικονομικών στη Ρηνανία-Παλατινάτο και έχει εμπειρία συνεργασίας με τους Πράσινους σε κυβερνητικό επίπεδο. Ήταν επίσης έως το 2013 πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Βουλής.
Ο Γκραφ Λάμπσντορφ είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, ο οποίος είχε θητεύσει ως υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις των καγκελαρίων Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουτ Κολ. Είναι επίσης ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος των Φιλελευθέρων που έχει κάνει σκληρές δηλώσεις υπέρ του Grexit.
Ο Λάμπσντορφ δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία εφήρμοσαν με συνέπεια δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος την τελευταία εξαετία. Κατά συνέπεια η χώρα θα έπρεπε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης με τη βοήθεια της Ε.Ε.».
Ο ευρωβουλευτής του FDP είχε ακόμη πει ότι η έξοδος από το ευρώ «θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της και θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ».
Οι πιθανοί ΥΠΟΙΚ – Ποιος είναι ποιος
- Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του Φιλελεύθερου FDP
- Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι (FDP)
- Φόλκερ Βίσινγκ, υπουργός Οικονομικών στη Ρηνανία-Παλατινάτο
- Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
- Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημερινή υπουργός Άμυνας
- Πίτερ Αλτμάιερ (CDU)
- Γενς Σπαν, γενικός γραμματέας του CDU
- Τόμας ντε Μεζιέρ, νυν υπουργός Εσωτερικών
- Μάρκους Σόιντερ (CSU)
- Γιοακίμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας
- Τζεμ Έζντεμιρ, o τουρκικής καταγωγής αρχηγός των Πρασίνων
Το CDU
Παρ’ όλο πάντως που οι Φιλελεύθεροι έχουν διεκδικήσει ήδη πριν από τις εκλογές το υπουργείο Οικονομικών, δεν αποκλείεται τελικά το επίμαχο υπουργείο να παραμείνει στα χέρια του κόμματος της Μέρκελ. Στην περίπτωση αυτή το Bloomberg αναφέρει ως πιθανούς υποψηφίους την αριστοκρατικής καταγωγής σημερινή (68χρονη) υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον 59χρονο Πίτερ Αλτμάιερ.
Η γερμανική υπηρεσία του Ρόιτερς αναφέρει δύο ακόμη ονόματα ως πιθανούς υποψήφιους: τον 37χρονο μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα του κόμματος Γενς Σπαν, τον οποίο ο Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει ως «τη μεγάλη ελπίδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» και τον νυν υπουργό Εσωτερικών, τον 63χρονο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος υπήρξε και υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Σαξωνίας.
Το CSU
Από πλευράς Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας ακούγεται το όνομα του 50χρονου Μάρκους Σόιντερ, παλιότερα υπέρμαχος του Grexit κι αυτός, και του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν, ο οποίος έχει ζητήσει την έξοδο της χώρας μας από τη Ζώνη του Σένγκεν.
«Οι Έλληνες το λένε ανοικτά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα θαλάσσια σύνορά τους. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι μέρος της Ζώνης του Σένγκεν, εάν (ο έλεγχος) δεν λειτουργεί. Στον βαθμό αυτό πρέπει να ελέγχουμε οι ίδιοι τα σύνορά μας» δήλωνε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες στην εφημερίδα «Bild» ο Χέρμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του CSU.
Οι Πράσινοι
Δεν λείπουν τα «αουτσάιντερ», όπως ο 51χρονος Τζεμ Έζντεμιρ, o τουρκικής καταγωγής αρχηγός των Πρασίνων. Οι Πράσινοι όμως δεν έχουν επιδείξει μέχρι τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υπουργείο Οικονομικών, με τον Έζντεμιρ να προορίζεται κατ’ άλλους για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, θέση στην οποία είχε παλαιότερα θητεύσει ο επίσης Πράσινος Γιόσκα Φίσερ.