Skip to main content

Ζάεφ: «Η πίστη στην Ευρώπη ήταν το κίνητρο για τη συμφωνία με την Ελλάδα»

Με θερμό χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – πλην ελάχιστων ακροδεξιών – έγινε δεκτός σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πίστη μας στην Ευρώπη είναι ένα κίνητρο που μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα».

Παρουσιάζοντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την κατάσταση στη χώρα του, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «για το λαό της Μακεδονίας» είναι μια «ιστορική στιγμή», διότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας στη γλώσσα του. «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και αισθάνομαι ευπρόσδεκτος», είπε. Τόνισε ότι ο λαός της χώρας του βρίσκεται μπροστά σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του έλαβε σημαντική ενθάρρυνση από Ευρωπαίους ηγέτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα.

«Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριο για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σχετικά με το δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο «φάρος» που οδηγεί τον λαό του και ότι «η πίστη μας στην Ευρώπη είναι ένα κίνητρο που μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», ευχαριστώντας παράλληλα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τις «ευαίσθητες» και «σωστές» διαπραγματεύσεις. «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του μέλλοντος των λαών μας», σχολίασε. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Όπως είπε είναι μια «αξιοπρεπής συμφωνία προς όφελος των λαών», αλλά και μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει «υπόδειγμα» και για άλλες διμερείς διαφωνίες. «Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το στάτους κβο – ανέφερε –  και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στη χώρα του όσον αφορά την οικονομία, τις εμπορικές συναλλαγές, τις ξένες επενδύσεις. Τόνισε ότι η χώρα του έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να επιτύχει τους στόχους όσον αφορά την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι η χώρα του απέδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί και να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.

Στην ΠΓΔΜ υπάρχει ισχυρή συναίνεση για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε., συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές αξίες, νιώθει ότι ανήκει στην Ευρώπη. «Εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική δυνατότητα που μας δίνεται για να ολοκληρώσουμε την πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», ανέφερε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου θα στεφθεί με επιτυχία.

Εν όψει του δημοψηφίσματος συνεχίζονται οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική  Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «να συζητήσει τις μελλοντικές σχέσεις και την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Μογκερίνι, η οποία είχε χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αλλά και με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στην ΠΓΔΜ αναμένεται σήμερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν επισκεφθεί τα Σκόπια, τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ