«Γίνονται συνομιλίες με όλες τις πλευρές ώστε να ξεκινήσουμε με την αποχώρηση των Σύρων μισθοφόρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Χωρίς αυτές τις δυνάμεις, ο εμφύλιος πόλεμος δεν μπορεί πλέον να αναφλεγεί», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Γερμανία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στη εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης η οποία συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία. Πριν από τρεις εβδομάδες, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι 16 χωρών συμφώνησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου ότι οι ξένοι μαχητές πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι πιο σημαντικοί εμπλεκόμενοι παράγοντες στη Λιβύη, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Μάας πρόσθεσε ότι «και οι δύο πλευρές εκδήλωσαν την προθυμία τους να αποσύρουν τους Σύρους μισθοφόρους ως πρώτο βήμα. Εκτιμώ ότι αυτό που έχει προαναγγελθεί (…) θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες».
Δεν υπάρχουν επίσημες ή ασφαλείς πληροφορίες για Σύρους μαχητές στη Λιβύη. Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι Σύροι δραστηριοποιούνται στρατιωτικά τόσο με την πλευρά των στρατευμάτων στα δυτικά της χώρας όσο και στις τάξεις των υποστηρικτών του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη.
Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ αλ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται αμέτρητες πολιτοφυλακές, όμως από πέρυσι έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία. Φέτος την άνοιξη συγκροτήθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό.
Πηγή: ΑΜΠΕ