Skip to main content

ΝΑΤΟ: Υπάρχουν μόνο τεχνικές συζητήσεις – Ελλάδα: Σταματούν οι προκλήσεις

«Στροφή» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε την Πέμπτη για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, είπε ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναλυτικότερα η δήλωσή του:

«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι «όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει».

«Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς»

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Γιανγκ Γιεχί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς.

Πετώντας το «μπαλάκι» στον Τούρκο πρόεδρο, ο ίδιος δήλωσε πως «από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μια, αυτή για τον διάλογο, και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».