Skip to main content

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την πολιτική λύση “win-win”

Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]

Για επιδίωξη της Τουρκίας για ανεύρεση πολιτικής λύσης με την Ελλάδα -όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι- στο θέμα των διαφορών τους για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας όμως παράλληλα την Αθήνα ότι δεν το αποδέχεται.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την -κατά το σύνηθες- ρητορική της Τουρκίας φαίνεται πως έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα σε έναρξη διαλόγου.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες», ήταν οι σχετικές δηλώσεις του Μ. Πομπέο, ο οποίος συνέχισε προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό».

«Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο»

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη σε κλειστή σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, υποστήριξε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει 100% δίκαιο, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή του.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”.

»Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt” αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μία εμπόλεμη σύρραξη της Αθήνας με την Άγκυρα θα είναι απειλή για την οικονομική της σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο επισημαίνονται συνοπτικά τα κάτωθι:

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην ολοένα εντεινόμενη ρητορική του Τούρκου αρχηγού κράτους Ερντογάν με αγορές όπλων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ευημερία της χώρας που έχει υποστεί μακροχρόνια κρίση. Ένας αγώνας όπλων με την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας».

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι μάλλον… ζει στο δικό του «φανταστικό κόσμο», καθώς παρά την τάση της τουρκικής λίρας για συνεχή πτώση, εκείνος έχει προφανώς άλλη άποψη υποστηρίζοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9% και ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά».

Σχοινάς: Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορική των απειλών και των εκβιασμών

«Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορική των απειλών και των εκβιασμών», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και συνέχισε προσθέτοντας πως «το πλέγμα κυρώσεων στην Τουρκία θα τεθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ωστόσο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση. Υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας».

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «η συμβίωση δεν είναι απλή, ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό, δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης. Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε πού θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ακόμη ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα, με τα ελληνοτουρκικά, είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πρόκειται, όπως είπε ο ίδιος «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».

Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλες τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και την απρόβλεπτη στρατηγική του Τούρκου προέδρου -όπως ο ίδιος έχει δείξει μέχρι στιγμής- είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων, σε μια Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ένταση έχει «χτυπήσει κόκκινο» γι’ακόμη μια φορά και η ανάγκη για αποκλιμάκωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ…

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Handelsblatt, Reuters, ΑΜΠΕ