Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι στέλνει και άλλες αστυνομικές δυναμεις στην Καταλωνία για να διατηρήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεξαχθεί το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η Καταλωνία, η οποία θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου για την απόσχισή της από την Ισπανία, έχει τη δική της αστυνομία, την Mossos d’ Esquadra, αν και η πολιτοφυλακή (σώμα αντίστοιχο της χωροφυλακής) Guardia Civil διαθέτει τμήματα σε όλη την περιοχή και συχνά συνεργάζεται μαζί της.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκάλυψε πόσους περισσότερους αστυνομικούς στέλνει στην περιοχή, όμως ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄ οδόν.
Θα ενωθούν με τους περίπου 5.000 αστυνομικούς οι οποίοι σταθμεύουν σε κανονικές συνθήκες στην Καταλωνία και τους περίπου 17.000 αστυνομικούς της καταλανικής αστυνομίας.
«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.
Ορισμένοι διαμένουν σε τρία πορθμεία που έχει ενοικιάσει η ισπανική κυβέρνηση και έχουν προσορμιστεί στα λιμάνια της Βαρκελόνης και της Ταραγόνα, τόσο λόγω της έλλειψης προσωρινής στέγασης όσο και για να αποφύγουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πει στην αστυνομία στην Καταλονία ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πάρουν ρεπό στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου.
Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ισπανικές αρχές ότι ανέλαβαν ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής μετά την επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της και τη σύλληψη αξιωματούχων, και το υπουργείο Οικονομικών πήρε τον έλεγχο του τοπικού οικονομικού υπουργείου.
Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα, αψηφώντας την απαγόρευση του δικαστηρίου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη ημέρα στους δρόμους της Βαρκελόνης απαιτώντας να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν.