Skip to main content

Brexit: Τζόνσον εναντίον Τζόνσον για το «εθνικό συμφέρον»

Ένας ακόμη πονοκέφαλος ταλαιπωρεί τον Μπόρις Τζόνσον, μόλις έξι εβδομάδες στην Νταόυνινγκ Στριτ. Έπειτα από την τριπλή ήττα που υπέστη στη μάχη στο κοινοβούλιο και ενώ βλέπει το όραμά του για Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου να κατακρημνίζεται, ο ίδιος ο αδελφός του υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατηγική του.

Διχασμένος ανάμεσα «στην οικογενειακή πίστη και το εθνικό ενδιαφέρον», ο Τζο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται τόσο από βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος όσο και από υπουργός, ακολουθώντας τον δρόμο που πήραν οι 21 αντάρτες Τόρις ενάντια στο no deal Brexit.

Ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού είχε ψηφίσει το 2016 υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε επίσης καταψηφίσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, ανήκει στους βουλευτές εκείνους που εναντιώνονται στο no deal Brexit.

Μετά από τρεις μέρες αδιάκοπης ταπείνωσης, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα για μία ακόμη φορά στους Βρετανούς πολίτες, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει ότι μόνο η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιτεθεί εκ νέου στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο θα κατηγορήσει για «δειλή προσβολή στη δημοκρατία», επειδή δεν στηρίζει την προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον φαίνεται πως έχει χάσει το παιχνίδι του Brexit πάση θυσία. Το βρετανικο κοινοβούλιο ψήφισε και αποφάσισε ότι θα εμποδίσει την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν θα συναινέσει σε εκλογές έως ότου αυτό διασφαλιστεί.

Δεδομένου ότι ο Τζόνσον δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές χωρίς το ΟΚ των δύο τρίτων της βουλής, και χωρίς πλειοψηφία μετά το «αντάρτικο» των Τόρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο για μία νέα παράταση του Άρθρου 50, ήτοι μία νέα τρίμηνη αναβολή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε χθες και προβλέπει ότι η χώρα δεν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδων, προκειμένου να επικυρωθεί. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 5.00 το απόγευμα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), αφού τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Εφόσον συνεπώς δεν υπάρχει «βελτιωμένη» συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες έως τις 31 Οκτωβρίου, η χώρα δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή έως τα τέλη Ιανουαρίου το 2020. Κοινοτικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε νέα παράταση, προκειμένου να αποτραπεί το no deal.

naftemporiki.gr