Τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για την επίθεση στους Σκριπάλ με Ναβιτσόκ έδειξε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας Μπεν Ουάλας. Εντός της ημέρας, Βρετανοί αξιωματούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με Ρώσους ομολόγους τους, στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ζήτησε το Λονδίνο για να παρουσιάσει τις αποδείξεις σχετικά μμε τις κατηγορίες εις βάρος των δύο Ρώσων πρακτόρων που θεωρεί υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα του κοινοβουλίου, κατηγόρησε την Τετάρτη τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU) ότι ευθύνονται για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ με τη χημική ουσία Ναβιτσόκ, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι. Η Μέι εκτίμησε ότι η δράση των δύο Ρώσων, τα ονόματα των οποίων καθώς και τις φωτογραφίες τους έδωσαν οι αρχές στη δημοσιότητα, ήταν καθοδηγούμενη.
Το ίδιος ακριβώς, χωρίς περιστρφές υποστήριξε και ο Ουάλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. «Σε τελική ανάλυση, σίγουρα είναι υπεύθυνος, είναι ο ηγέτης του κράτους», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η ευθύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις επιχειρήσεις αυτές.
«Στον βαθμό που είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και που η κυβέρνησή του είναι εκείνη που ελέγχει, χρηματοδοτεί και διευθύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών», δικαιολόγησε την άποψή του.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, η επίθεση διενεργήθηκε από δύο πράκτορες της GRU, των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατονομάστηκαν από τη βρετανική αστυνομία και είναι οι Ρώσοι πολίτες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, αν και η αστυνομία εκτιμά ότι είναι ψευδώνυμα. Εις βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
Η Βρετανία είχε κατηγορήσει εξ αρχής τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Ναβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ανάμειξη επιμένοντας στα περί «προβοκάτσιας».
naftemporiki.gr