Skip to main content

Πρόοδος στις διακομματικές διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ

Πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ (VMRO-DPMNE, SDSM, DUI, DPA), σχετικά με την διευθέτηση ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία επίλυσης της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, εκτίμησε ο Βέλγος ειδικός, Πίτερ Βαν Χόιτε, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Βέλγο ειδικό, ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο στις συνομιλίες των κομμάτων της ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών αφορούν τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία της χώρας σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης νέων εκλογικών καταλόγων, τη σύνθεσης της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής και άλλα θέματα.

Ο κ. Βαν Χόιτε ανήγγειλε ότι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται οι ομάδες εργασίας των τεσσάρων κομμάτων να συζητήσουν και για το θέμα του ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του συντηρητικού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τι προβλέπει η συμφωνία της 15ης Ιουλίου

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός του κυβερνώντος κεντροδεξιού – δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών DPA, Μέντουχ Θάτσι, στη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, στις 15 Ιουλίου, με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Αμέσως μετά θα οριστεί ειδικός εισαγγελέας ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.