Τουλάχιστον 48 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών μιας φράξιας της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
Οι επιθέσεις κατά του στρατού από τη φράξια που αυτοαποκαλείται από το 2015 Δυτικοαφρικανική Επαρχία του Ισλαμικού Κράτους (ISWAP) έχουν αναζωπυρωθεί.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει τα πτώματα 48 στρατιωτών», ανέφερε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ένας αξιωματικός του στρατού στη Ζάρι. «Οι σοροί 31 στρατιωτών βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης (ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του) και άλλες 17 βρέθηκαν (την Κυριακή) από ομάδες που χτένισαν την περιοχή της Ζάρι», πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας έδωσε τον ίδιο απολογισμό, συμπληρώνοντας ότι στην επίθεση «τραυματίστηκαν (άλλοι) 20 στρατιώτες».
Το Σάββατο, πηγές προσκείμενες στον στρατό είχαν ενημερώσει το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίθεση αυτή, με τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με τον Νίγηρα και τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, ορμητήριο της ISWAP. «Αντάρτες έφθασαν με φορτηγά και μετέφεραν βαριά όπλα. Ενεπλάκησαν σε μάχη με τους στρατιωτικούς που διήρκεσε περίπου μία ώρα». ανέφερε αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σφοδρότητα της επίθεσής τους ήταν τέτοια που «οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προσωρινά ως την άφιξη ενισχύσεων», χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με σύντομη ανακοίνωσή της η ISWAP.
Ο νιγηριανός στρατός επισήμως αναγνωρίζει ότι έγινε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις του και αντάρτες, αλλά μέχρι χθες έκανε λόγο μόνο για «πολλούς αντάρτες» νεκρούς και αρνείτο ότι υπέστη οποιαδήποτε απώλεια.
Η ISWAP επιτίθεται τόσο εναντίον του στρατού της Νιγηρίας, όσο και των στρατευμάτων της κοινής δύναμης των χωρών της περιφέρειας, που έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις του στρατού για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 και πλέον ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άτομα από το 2009.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP