Skip to main content

Βρετανία: Παραιτήσεις στους Τόρις μετά την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Δύο ηχηρές παραιτήσεις, και μάλιστα από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, κλιμακώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, την οποία πυροδότησε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου, μία ανάσα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για το Brexit.

Ο λόρδος Γιανγκ, ο υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας «δυσαρεστημένος για τη χρονική συγκυρία, τη χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».

 «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, τη χρονική διάρκεια και τα κίνητρα. Αν και δεν συμφωνώ με την υπερβολή ορισμένων επικρίσεων, δεν έχω πειστεί για τους λόγους που δίνονται για την απόφαση αυτή, η οποία πιστεύω ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του κοινοβουλίου σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία μας και ενισχύει τη ιδέα ότι η κυβέρνηση ίσως να μην έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Λόρδων για την πολιτική της για το Brexit», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο λόρδος Γιανγκ.

Την ίδια ώρα, όπως είχε προαναγγείλει από χθες, την παραίτησή της υπέβαλε και η η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον.

Επισήμως η Ντέιβιντσον υποστηρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να συνδυάσει την πολιτική της ιδιότητα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής, επισημαίνοντας ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική το 2021.  

Η 40χρονη Ντέιβιντσον συνέβαλε σημαντικά κατά την 8ετή θητεία της στην ανάκαμψη των Συντηρητικών στη Σκωτία παρέχοντας ένα αντίβαρο στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Νικολα Στέρτζον και κερδίζοντας καίριες έδρες για να βοηθήσει το κόμμα να διατηρήσει την εξουσία στο Ουεστμίνστερ.

Στο δημοψήφισμα του 2016 ωστόσο, η Ντέιβιντσον βρισκόταν στο στρατόπεδο του Remain. Η ίδια υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα, τον πρωθυπουργό και τη θέση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, προσβλέποντας σε μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ στο Sky News.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, λίγες μόλις μέρες αφότου οι βουλευτές επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο από τη θερινή διακοπή και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, όπως αποφάσισαν σε κοινή τους συνάντηση την Τρίτη.

Η ιδέα της αναστολής της λειτουργίας κοινοβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να τονίζουν ότι δεν επιτρέπει στους βουλευτές να ασκήσουν τον δημοκρατικό ρόλο τους στη διαδικασία του Brexit.

Με μία δόση ειρωνίας ωστόσο, ο υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ απάντησε σήμερα ότι οι βουλευτές που θέλουν να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, έχουν δύο επιλογές: να αλλάξουν τον νόμο ή να αλλάξουν την κυβέρνηση, και αν δεν καταφέρουν να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian