Skip to main content

G7: Πώς ο Τραμπ βρέθηκε στην απομόνωση

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην Σύνοδο του G7 χαμογελαστός και εγκάρδιος- ακόμη και με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την οποία φίλησε και στα δύο μάγουλα. Αυτά μπροστά στο φωτογραφικό φακό. Γιατί όταν οι κάμερες αποχώρησαν συγκρούστηκε σφοδρά για τον εμπορικό πόλεμο, δέχθηκε επικρίσεις για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, διαφώνησε σε μία σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και αιφνιδιάστηκε από την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. Ήταν μία Σύνοδος Κορυφής που εμφάνισε τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή. 

Η επίσκεψη- έκπληξη του Ιρανού, Τζαβάντ Ζαρίφ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων ήταν το γεγονός που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ενώ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου και λίγες ώρες αργότερα άφησε την Μπιαρίτς χωρίς συναντήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δήλωναν ενοχλημένοι από την εξέλιξη αυτή. 

Καθόλη τη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων και γευμάτων οι ηγέτες του G7 τόνιζαν την ανάγκη για αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των δασμών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο ίδιος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και υπογράμμισε το δικαίωμά του να κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη για το θέμα. Ήρθε σε σύγκρουση με τους άλλους ηγέτες, αλλά και στελέχη της δικής του κυβέρνησης, όπως παρατηρεί η WSJ, για το εάν έχει ληφθεί απόφαση να προσκληθεί η Ρωσία στη Σύνοδο του επόμενου έτους, απέρριψε τις γαλλικές επισημάνσεις για το θέμα του Ιράν και ήρθε σε ρήξη με την Ιαπωνία για τις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κοέας και το εάν αυτές συνιστούν παράβαση της συμφωνίας.

«Είμαστε στον κόσμο των πυραύλων είτε σας αρέσει είτε όχι» είπε ο Τραμπ, ο οποίος δεν είχε την αντιμετώπιση που ήλπιζε ούτε από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν και ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός εκείνος που επεδίωκε να αποσπάσει δέσμευση για μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να αμφισβητήσει την εμπορική πολιτική του. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί εν γένει» τόνισε ο Τζόνσον. 

Η συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις με μακιροχρόνιους συμμάχους και τους εμπορικούς εταίρους αντανακλά ουσιαστικά την αμφισβήτηση συνολικά του συστήματος της πολυμερούς συνεργασίας από τις ΗΠΑ και την στροφή της στον απομονωτισμό.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής. Η χώρα αυτή δεν διαμορφώνει πλέον την παγκόσμια πολιτική, χειρίζεται τις καταστάσεις κάθε φορά κατά το δοκούν. Τον πρόεδρο Τραμπ δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες, αυτοί έχουν γίνει άνευ αντικειμένου» σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. 

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τάση αυτή της απομόνωσης δεν άρχισε από τον Τραμπ, αλλά πολύ νωρίτερα. Ωστόσο επιταχύνθηκε από τον νυν πρόεδρο και συνοδεύθηκε από μία συγκρουσιακή όσο και απρόβλεπτη ρητορική και πολιτική. Αυτή ωθεί τον γερμανικό Τύπο να παρατηρήσει πως μπορεί ο αμερικανικός αιώνας να μην έχει λήξει ημερολογιακά, αλλά έχει τελειώσει πολιτικά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters, SZ