Τη βεβαιότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει το σενάριο του no-deal Brexit» εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου των G20, η οποία λαμβάνει χώρα στη Γαλλία.
Ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο Βρετανών πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων ή άλλων βασικών αγαθών, σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης από την Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία λογική ευκαιρία να υπάρξει μία συμφωνία για το Brexit». «Οι πιθανότητες βελτιώνονται» έσπευσε να προσθέσει.
«Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μία αλλαγή διάθεσης στην Ε.Ε.» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του ιρλανδικού backstop, σημειώνοντας ότι «η πιθανότητα μίας συμφωνίας εξαρτάται αποκλειστικά από την Ε.Ε.».
Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι εφόσον τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία και οργανωμένο Brexit, τότε το Λονδίνο δεν δεσμεύεται από την υποχρέωση καταβολής 39 δισ. λιρών, ως αποζημίωση στις Βρυξέλλες.
Ειδική αναφορά έκανε, επιπλέον, στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικές» τις αναφορές ότι «θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια» για την οριστικοποίησή της.
Τόνισε δε, ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε διάστημα ενός χρόνου. «Νομίζω θα είναι έχουμε ένα πολύ γρήγορο χρονοδιάγραμμα».
Το ιστορικό του Brexit
Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι επιζητάει ουσιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλιώς θα εξέλθει της ευρωπαϊκής οικογένειας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου του 2019.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις, στηρίζοντας τον «πυρήνα» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Τερέζας Μέι.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η ρύθμιση του backstop, η οποία προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας (σ.σ. τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. – και ειδικότερα, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, (σ.σ. περίπου σε 2 χρόνια από σήμερα) σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.
Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενιαίου κράτος».
naftemporiki.gr