Skip to main content

Τι είπαν Μέρκελ-Τζόνσον για το εμβόλιο της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μεταξύ εμβολιασμένων Βρετανών ότι δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το καλοκαίρι, επειδή έλαβαν μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 το οποίο παρασκευάστηκε στην Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι με τελευταία του ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διευκρίνισε ότι το Covishield,το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία,δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πιθανότητας να διαφέρει από το πρωτότυπο.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν όσοι έχουν εμβολιαστεί με αυτό το σκεύασμα θα είναι επιλέξιμοι να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το εμβόλιο έχει εγκριθεί από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το δεχτεί εάν το θελήσει, δηλώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, μεμονωμένα κράτη μέλη.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται επίσης με την ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί τα εγκεκριμένα από τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων (MHRA) να μην μπορούν να αναγνωριστούν ως μέρος των πιστοποιητικών εμβολιασμού», δήλωσε ο Τζόνσον την Παρασκευή. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτό δεν θα αποδειχθεί πρόβλημα», εκτίμησε.

Οι παρτίδες του συγκεκριμένου εμβολίου της AstraZeneca κατασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, και, σύμφωνα με το πρακτορείο  Bloomberg, αναμένονται ότι η ευρωπαϊκός φορέας θα εγκρίνει το Covishield σε λίγες εβδομάδες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πιέζει την ΕΕ να υιοθετήσει μια ενοποιημένη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει ήδη απαγορεύσει τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «περιοχή παραλλαγής του ιού» λόγω της επικράτησης στη Βρετανία του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία επανεξετάζει συνεχώς τους περιορισμούς της και ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να αλλάξουν μόλις μειωθεί η παρουσία παραλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να επιβάλλουν νέους περιορισμούς στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι.

«Μερικές φορές διαβάζω ότι υπάρχει κίνδυνος ενός κύματος της επιδημίας που συνδέεται με αυτήν την πολύ μεταδοτική παραλλαγή τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι έχουμε χρόνο για να περιμένουμε », είπε. «Νομίζω ότι η πιθανή απειλή της επιδημίας μπορεί να επιταχυνθεί ξανά το καλοκαίρι. Αυτό έχουμε δει στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

naftemporiki.gr