Πιθανά εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Υεμένη διαπιστώνει ο ΟΗΕ. Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του, την πρώτη για «ξεχασμένη σύγκρουση» που εξακολουθεί να μαίνεται στην Υεμένη ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις, ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία που τις στηρίζει και οι αντάρτες Χούτι έχουν κάνει ελάχιστες προσπάθειες για να μειώσουν τις ανθρώπινες απώλειες.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση του ΟΗΕ επικεντρώνεται στους βομβαρδισμούς σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες αγορές, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Στη λίστα των κακοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης βιασμοί, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και «στέρηση του δικαιώματος στη ζωή».
Η έκθεση, έκτασης 41 σελίδων, αφορά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2018, και πρόεδρος της ομάδας που τη συνέταξε είχε τεθεί ο Τυνήσιος Κάμελ Τζεντούμπι.
Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι εκείνη τη χρονιά. Αυτοί ελέγχουν εκτός από την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλες ζώνες εδάφους στη χώρα.
Την περασμένη Πέμπτη 26 παιδιά σκοτώθηκαν από πλήγματα του συνασπισμού δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Λίγο νωρίτερα, στις 9 Αυγούστου, σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται και πάλι στον στρατιωτικό αυτό συνασπισμό στην επαρχία Σάαντα – προπύργιο των ανταρτών Χούτι – είχε πληγεί λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 παιδιά. Παράλληλα, μαχητές των Χούτι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αποκλείσει την παράδοση προμηθειών στην Ταΐζ, έχουν βομβαρδίσει αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη και έχουν κάνει βασανιστήρια, το οποίο συνιστά έγκλημα πολέμου.
Επιπλέον, σε αυτήν την «ξεχασμένη σύγκρουση», όπως τη χαρακτηρίζει ο Τζεντούμπι, τα παιδιά πληρώνουν βαρύ τίμημα διότι στρατολογούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι έχουν στη διάθεσή τους «ουσιαστικές πληροφορίες» που τους επιτρέπουν να επιβεβαιώσουν ότι «η κυβέρνηση της Υεμένης, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό, όπως και οι δυνάμεις των Χούτι χρησιμοποιούν παιδιά για να μετέχουν ενεργά στις εχθροπραξίες».
«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά ήταν ηλικίας 11 έως 17 ετών, αλλά υπάρχουν και τακτικές ενδείξεις για τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών ηλικίας 8 ετών», αναφέρεται στην έκθεση.
Ο αποκλεισμός επίσης που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων στα λιμάνια της Υεμένης, όπως και στο αεροδρόμιο της Σαναά, θα μπορούσε επίσης να συνιστά έγκλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
«Καλώ όλες τις πλευρές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να απαλειφθούν οι δυσανάλογοι περιορισμοί στην ασφαλή και γρήγορη είσοδο στην Υεμένη ανθρωπιστικού υλικού και άλλων αγαθών που είναι απαραίτητα στον άμαχο πληθυσμό και οι περιορισμοί στη μετακίνηση ατόμων, κυρίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά», υπογραμμίζει ο Τζεντούμπι.
Από τον Μάρτιο του 2015, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters