Skip to main content

Υεμένη: Ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη μείωση ανθρωπιστικών προγραμμάτων

Ο ΟΗΕ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη Υεμένη, τονίζοντας ότι ελλείψει πόρων πολλά προγράμματα υποστήριξης των αμάχων θα ανασταλούν ή κινδυνεύουν να περιοριστούν.

«Τα μισά από τα μεγάλα προγράμματα του ΟΗΕ στην Υεμένη πλήττονται από έλλειψη πόρων», τόνισε σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού για την Υεμένη Λίζε Γκράντε.

«Ήδη 12 από τα 38 μεγάλα προγράμματα έχουν ανασταλεί ή περιοριστεί δραστικά», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «ακόμη 20 προγράμματα κινδυνεύουν να περιοριστούν ή να ακυρωθούν».

«Έχουμε υποχρέωση να προειδοποιούμε τον κόσμο ότι εκατομμύρια Υεμενίτες θα υποφέρουν και ενδέχεται να πεθάνουν διότι δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους», συνέχισε η Γκράντε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού.

Σύμφωνα με την ίδια, από το τέλος του 2018 οι οργανώσεις αρωγής διαχειρίζονταν στην εμπόλεμη αυτή χώρα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βοήθειας στην πρόσφατη ιστορία, υποστηρίζοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα.

Όμως η έλλειψη πόρων είχε «δραματικές» επιπτώσεις, αποκάλυψε η Γκράντε, επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο μειώθηκαν στο μισό οι μερίδες τροφίμων που διανέμονται σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Υεμένη.

Μεταξύ άλλων χρειάστηκε να περιοριστούν ή να ανασταλούν υπηρεσίες υγείας σε 275 κέντρα που είναι ειδικευμένα για την αντιμετώπιση της χολέρας και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό και ασθένειες πιθανόν θα πεθάνουν και τουλάχιστον το 70% των σχολείων θα παραμείνουν κλειστά κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε η Γκράντε.

Η Υεμένη παραμένει θέατρο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, υπογράμμισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι σχεδόν το 80% του πληθυσμού της χώρας έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP