Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία της Βηρυτού λόγω των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κοροωνοϊό, την ώρα που ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη λιβανέζικη πρωτεύουσα.
Αυτά τόνισε χθες ο Χάμαντ Χάσαν υποβάλλοντας την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού Υγείας της χώρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Χθες Δευτέρα, καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 456 μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων αφότου ο ιός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου να φθάνει τις 9.337. Εξ αυτών, 105 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας του COVID-19.
«Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής (ασθενών), τόσο σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε ό,τι αφορά τους αναπνευστήρες», τόνισε ο Χάσαν στον Τύπο.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε», προειδοποίησε, καλώντας να επιβληθεί εκ νέου περιορισμός για δύο εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
«Στην πρωτεύουσα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι νοσοκομειακές πτέρυγες που είχαν εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσουν την πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει», προειδοποίησε ο Χάσαν νωρίτερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Η Φωνή του Λιβάνου.
«Στα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία που υποδέχονται ασθενείς προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό, οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένες» επίσης, συμπλήρωσε.
Εξήγησε πως τέσσερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας που υποδέχονταν ασθενείς μολυσμένους από τον κορωνοϊό τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου, η οποία διέλυσε συνοικίες ολόκληρες της λιβανέζικης πρωτεύουσας.
Η χαοτική κατάσταση μετά την έκρηξη καθιστά δύσκολη την επιβολή περιορισμών ή την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, συνέχισε ο Χάσαν.
«Η δυνατότητά μας να ελέγξουμε τη συμπεριφορά» των πολιτών ως προς τον ιό είναι πολύ «πιο περιορισμένη», υπογράμμισε, εξηγώντας πως «οικογένειες πάνε σε νοσοκομεία για να αναζητήσουν τραυματίες ή αγνοούμενους» ενώ συνεχίζεται η κινητοποίηση στους δρόμους, όπου δεκάδες εθελοντές απομακρύνουν συντρίμμια καθημερινά.
Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, που όμως ακυρώθηκαν έπειτα από τις καταστροφικές εκρήξεις, που κατά τον επίσημο απολογισμό στοίχισαν τη ζωή σε 177 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 6.500.
Οι λιβανέζικες αρχές θεωρούν πως την καταστροφή προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη όπου βρισκόταν αποθηκευμένη επί χρόνια ποσότητα 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου.
Αρχικά, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού είχε ελεγχθεί από τις λιβανέζικες αρχές, που επέβαλαν στα μέσα Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τα οποία γενικά τηρήθηκαν. Όμως τα κρούσματα μόλυνσης δεν σταματούν να αυξάνονται από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα μέτρα άρχισαν προοδευτικά να αίρονται.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP